Regija
23. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA POTPAPUČKIH KRAJEVA

Akcija “Otkos 10“ podignula moral HV-u
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

ZDENCI - U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991., u Domu kulture u Zdencima obilježena je 23. obljetnica akcije “Otkos 10“ i oslobađanja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica. Svečanosti je nazočila zamjenica župana Sanja Bošnjak, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, načelnik Zdenaca Tomislav Durmić, gradonačelnik i predsjednik Udruge UDVDR RH Podružnica virovitičko-podravska, Josip Nemec, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici, suborci i obitelji poginulih branitelja. U sklopu obilježavanja predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata zapalili su svijeće i pomolili se na spomen-obilježjima poginulim braniteljima na području bivše općine. O značaju i provedbi operacije govorio je predsjednik UHBDDR Policijska postaja Orahovica 1990-1991 Antun Grabovac, rekavši:

- ' Otkos 10' prva je uspješna oslobodilačka operacija Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu, kojom je od 31. listopada do 4. studenoga 1991. godine od agresora oslobođeno područje Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Pretrpjevši neočekivan poraz, 5. studenoga 1991. godine, neprijatelj traži dogovor o prekidu vatre, no nije poštovao dogovoreno primirje te je 5. prosinca 1991. godine počela druga faza operacije koja je trajala deset dana. Nakon završetka akcije ukupno je oslobođeno 900 četvornih kilometara. Uspjeh akcije 'Otkos 10' nije značio samo vraćanje okupiranog teritorija, nego i vraćanje morala Hrvatskoj vojsci, koja je u to vrijeme bila sastavljena uglavnom od još uvijek neiskusnih dragovoljaca – rekao je Grabovac.

Sve nazočne pozdravio je i predsjednik UDVDR RH Podružnica Virovitica i orahovački gradonačelnik Josip Nemec, uputivši zahvalu Grabovcu što iz zaborava izvlači ovaj povijesno važan događaj. Nemec je rekao da je uspješna strateška obrana i zajedništvo branitelja pokazalo nesalomljiv duh hrvatskog naroda.V.Grgurić

Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana