Regija
KONFERENCIJA ZA NOVINARE BELOMANASTIRSKOG HDSSB-A

Zahvaljujući HDSSB-u izbjegnuti prijevremeni izbori u Belom Manastiru
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

BELI MANASTIR - Unatoč špekulacijama, na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je proračun Grada Belog Manastira u iznosu od 42,1 milijun kuna. Za prijedlog proračuna glasalo je 10 vijećnika (7 je bilo protiv), među kojima i troje HDSSB-ovaca, koji su bili uteg na vagi koji je prevagnuo na stranu predlagatelja, gradonačelnika Ivana Doboša. Na taj su način, bar za sada, izbjegnuti prijevremeni izbori i takozvani ''vukovarski scenarij''. Upravo prihvaćen gradski proračun bio je tema jučer održane konferencije za novinare belomanastirskog HDSSB-a.

- Poznato nam je da se u javnosti špekuliralo o tome hoće li HDSSB prihvatiti proračun ili ne. Jednako tako poznato je da smo više puta tražili od gradonačelnika da počne raditi, jer se presporo rješavaju neki problemi - rekla je predsjednica GO HDSSB-a Jadranka Sabljak, naglasivši kako je HDSSB, prilikom ulaska u Gradsko vijeće, preuzeo i odgovornost za izbacivanje politikantstva. Smatraju da sve stranke moraju surađivati zbog dobrobiti grada i građana.

- Svi smo imali različite predizborne programe i sada nam ostaje borba za njihovu realizaciju. HDSSB je predložio niz projekata, a nakon čitavog niza konzultacija s gradonačelnikom i suradnicima, veći dio projekata ugrađen je u proračun. Vrijednost naših projekata je milijun kuna, no budući da smo svjesni nedostatka novca, išli smo s minimumom zahtjeva, u želji da se grad i prigradska naselja ravnomjerno razvijaju - poručila je Sabljak. Iako, nastavila je, s proračunom nisu potpuno zadovoljni, stava je da je bolji nego prošlogodišnji, prije svega zbog povećanja takozvanog socijalnog programa, uvrštavanja 25.000 kuna za sufinanciranje učeničke prehrane te osiguranih sredstava za javnu rasvjetu u Šumarini, izradu projektne dokumentacije za Dom kulture, rušenje napuštenih objekata, projekt rekonstrukcije bazena, projektiranje mosta na biciklističko-pješačkoj stazi prema Branjinom Vrhu, obnovu nekih ulica...

- U projekciji za 2016. godinu su obnova restorana u Šećerani, obnova stadiona, gradnja novog vrtića i slično - rekla je, naglasivši kako nisu potpuno zadovoljni ni radom izvršne vlasti, ali vide kapacitete za popravak.

GRADONAČELNIK ZADOVOLJAN

Doboš je nakon izglasavanja proračuna bio vidljivo zadovoljan. ''Proračun je prošao, pa možemo mirno provoditi projekte za koje smo dobili potpore, primjerice 8,8 milijuna kuna za kuću baranjske baštine. Da Vijeće nije prihvatilo proračun, ovaj i niz drugih projekata došli bi u pitanje'', rekao je Doboš, istaknuvši kako njegov odgovor na prozivke iz oporbe glasi - volio bih da svi gradovi budu u ovakvoj poziciji i povećavaju proračun, budući da je belomanastirski za 8 milijuna kuna veći nego ovogodišnji. Naglasio je kako to treba zahvaliti pisanju projekata i javljanju na natječaje. ''Proračun je veći unatoč tome što zbog porezne reforme gubimo 2,5 milijuna kuna, te unatoč otplatama kredita. Podsjećam i na dionice koje je zbog Škrobare Grad otkupio od Belja, ne znam zašto, a koje svake godine otplaćujemo po 500.000 kuna'', rekao je, naglasivši kako su sredstva morali pronaći na drugoj strani, smanjenjem dotacija udrugama, ukidanjem ''cipelarina'' zaposlenicima gradske uprave i ustanova te povećanjem prireza, što je, po njemu, bolje nego podizanje komunalne naknade.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana