Novosti
PROTIV IZBORA PREDSJEDNIKA U SABORU

Josipović: Naša demokracija nije slična njemačkoj, a Karamarko nije Merkel
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

Vezani članci

ČETVRTI POSJET U MANDATU

Josipović posjetio stradalu Gunju

Predsjednik Ivo Josipović odgovorio je na novinarsko pitanje o tome kako bi se izborio, ako bi do toga došlo, da se u Saboru ne bira predsjednik. To bi bilo, kaže Josipović, nasilje nad demokracijom.

- Kada bi nekoj političkoj stranci palo na pamet da to mijenja, svakako bih inicirao referendum zajedno s drugim građanima. Prikupio bih potpise i srušio tako nakaradnu ideju - kaže Josipović.

Josipović je dodao kako neki uspoređuju kancelarski sustav u Njemačkoj s mogućim kancelarskim sustavom u Hrvatskoj, no naša demokracija, kaže Josipović, nije slična njemačkoj.

- Vidite kako se ponaša gospodin Karamarko i kako prakticira demokraciju, jasno je da, niti je, nažalost, naša demokracija njemačka demokracija, a još manje je Karamarko Merkel - kaže Josipović.

Kada bi, pak, došlo do smanjivanja predsjedničkih ovlasti, Josipović kaže da bi to značilo uklanjanje uloge predsjednika.

- Ne znam što bih još smanjio. To bi zaista značilo potpuno ukloniti ulogu predsjednika. To bi bilo potpuno besmisleno - rekao je Josipović.(MS)