Novosti
PREMIJER PONOVNO OBIŠAO GUNJU I RAJEVO SELO

Milanović: Da živim ovdje i da je
puknuo nasip, tužio bih državu
Objavljeno 15. prosinca, 2014.

Vezani članci

PRAVOBRANITELJICA O PRAVIMA GRAĐANA POGOĐENIH POPLAVAMA

Djeci, starima i bolesnima nije mjesto u kontejnerskom naselju

Premijer Zoran Milanović u pratnji ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš i ministra poduzetništva Gordana Marasa obišao je jučer poplavljena sela u županjskoj Posavini. U razgovoru s mještanima Gunje i Rajeva Sela koji su mu se žalili na probleme u obnovi, premijer je nekoliko puta ponovio kako bi on, da kojim slučajem živi u tim mjestima i da je puknuo nasip, vjerojatno tužio državu. Pojasnio je da se voda iz Save nije prelijevala preko nasipa koji je tu bio da štiti građane županjske Posavine i njihovu imovinu, nego ga je probila jer se raspuknuo pred naletom vodene bujice. I upravo je to i razlog zbog čega je država odlučila o svom trošku obnavljati privatnu imovinu građana, dodavši da je takvih primjera u svijetu jako malo.

- Ovo je solidaran i ljudski potez i gesta države koja je svjesna mogućih propusta u gradnji nasipa. To je naša moralna obveza i sve ovo što smo odradili, hrvatska država je odradila ne kao maćeha, nego kao majka. A da ima nezadovoljnih, pa normalno, ljudi smo. Poplave su bile i po drugim državama u Europi i one nisu obnavljale privatnu imovinu. Ali ovo je bez presedana jer nasip je puknuo i ovo smatram odgovornošću hrvatske države - rekao je Milanović i dodao da nikada neće prestati tražiti odgovor na pitanje zašto je nasip puknuo na dijelu gdje je bio obnovljen.

Premijer i ministri, u pratnji načelnika Gunje Hrvoja Lucića i ravnateljice županjskog Doma zdravlja Luce Lešić, obišli su obnovljene zdravstvene i stomatološke ordinacije. Posjetili su i tvrtku Gutić, koja se bavi popravkom i prodajom viličara. U poplavama je pretrpjela velike štete, ali je uspjela stati na noge i zadržati poslovne partnere iz Njemačke s kojima godinama surađuje. Tvrtka uspješno posluje, zapošljava 16 radnika kojima obavezno, svakog prvog u mjesecu isplaćuje plaću.

Milanovića su dočekali i ljutiti poljoprivrednici upitavši ga gdje je ministar Tihomir Jakovina koji se već pet mjeseci ne pojavljuje na poplavljenom području, upitavši ga kada će država obeštetiti poljoprivrednike kojima je u poplavama sve uništeno.

- Ministar poljoprivrede još će jednom doći ovdje. Država je obeštetila jako puno privatne imovine, bez presedana jer to se inače ne radi. Ali morate shvatiti da ne možemo baš sve, do zadnje lipe, do zadnjeg usjeva i do zadnjeg grla stoke. Prema tome, napravljeno je puno i bit će napravljeno još malo, ali ne može biti napravljeno sve - odgovorio je Milanović.

Poljoprivrednici nisu skrivali ogorčenost, dobacujući premijeru da ga nije briga za to hoće li za Božić svojoj djeci imati što staviti na stol kada ni kunu odštete nisu dobili, a žive isključivo od poljoprivrede.M.Lešić Omerović

PREMIJER: NI MOJ SE POD JOŠ NIJE OSUŠIO, A U STANU IMA ŠUTE

U Rajevu Selu premijer je obišao nekoliko kuća koje se obnavljaju. Ondje ga je dočekala i Ljiljana Jerković, koja je u srpnju postala poznata po priči o puknutoj cijevi u Milanovićevu stanu. “Pa gdje si, moja puknuta cijevi?” upitala ga je i požalila se na sporu obnovu. Rekla mu je i kako ona još uvijek spava na madracu jer nisu dobili namještaj, pozvavši ga da se i osobno uvjeri u to. Premijer je rekao da je ovaj put ne može posjetiti, ali je dodao da se ni njegov pod još uvijek nije osušio, da živi na trećem katu i kako u stanu ima šute.

Ljutiti poljoprivrednici upitali su zašto se ministar Jakovina već pet mjeseci ne pojavljuje na poplavljenom području

Možda ste propustili...