Osijek
UPOZORENJE STRANIM DRŽAVLJANIMA S PRIVREMENIM BORAVIŠTEM U RH

Iako ima njemačko zdravstveno osiguranje, mora platiti 2000 kuna hrvatske participacije!
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Dopunsko osiguranje može se ostvariti samo uz prijavu boravišta vezano uz nekretninu u Osijeku

Državljanin Njemačke Karl Durstmorina s privremenim boravkom u Osijeku u dva navrata hitno je hospitaliziran u KBC-u Osijek gdje su prihvatili iskaznicu njegova zdravstvenog osiguranja i uredno ju proveli kroz svu dokumentaciju da bi u oba slučaju naknadno od njega tražili da uplati 2000 kuna "za participaciju" zbog čega je protiv njega nedavno pokrenut i ovršni postupak.

Durstmorina specificira kako je u prvom slučaju (2012.) hospitaliziran zbog srčanog udara, da je boravio u bolnici 4 dana i da se od njega na prvu uz već spomenutih 2000 kuna “za participaciju” tražilo i čak 35 tisuća kuna za “pruženu uslugu”. Potraživanje je uporno osporavao, te u tomu u konačnici, posredovanjem Višeg ureda u Zagrebu i ureda Europskog potrošačkog centra uspio. U drugom slučaju (2013.) također je hospitaliziran zbog srčanog udara, boravio u bolnici 4 dana, rečeno mu je kako je za “pruženu uslugu” njegovom osiguranju naplaćeno 17 tisuća kuna, no da on sam mora platiti 2000 kuna “za participaciju”. Iako je i ovoga puta osporavao dug, u tomu nije uspio i na kućnu adresu mu je stigla obavijest o pokrenutoj ovrsi na iznos od 2000 kuna.

- Ja sam bolestan čovjek, s deset stentova i pod stalnim rizikom da ću ponovno završiti u bolnici i k tomu još moram živjeti u strahu da ću svaki put kada potražim liječničku pomoć morati platiti “participaciju” iako imam svoje njemačko zdravstveno osiguranje?! - priča ogorčeni čovjek, te ističe kako prema hrvatskim propisima on nema nikakvu mogućnost uplaćivanja dopunskog osiguranja, a time ni ostvarivanja prava na primarnu zdravstvenu zaštitu i lijekove.

- Ja sam teško bolestan, i supruga također. Da ikako možemo uzeti dopunsko osiguranje u Hrvatskoj, to bismo učinili jer ovako možemo dobiti plaćenu zdravstvenu pomoć samo u hitnim slučajevima. Pokušali smo to više puta i uvijek nam je rečeno da kao stranici s privremenim boravištem to ne možemo učiniti! - kaže Durstmorina.

Ivana SOLAR
HZZO: PARTICIPACIJA SE PLATITI MORA!

Iz HZZO-a objašnjavaju, osiguranici drugih država članica EU zdravstvene usluge u RH ostvaruju pod istim uvjetima kao i hrvatski osiguranici, a u opsegu određenom europskim pravnim propisima. Stoga su obvezni za određene zdravstvene usluge platiti iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (tzv. participacije) u slučaju kada bi isto platile i osigurane osobe HZZO-a. “U slučaju gospodina Karla Durstmorine hrvatska bolnica ispravno je postupila i gospodin je obvezan podmiriti nastale troškove participacije u iznosu od 2000 kuna. Obveza plaćanja participacije za određene zdravstvene usluge postoji u većini država članica, a nažalost, iznos participacije nikako se ne može naplatiti od njemačkog osiguranja. S obzirom na to da gospodin navodi kako u Osijeku posjeduje nekretninu, može prijaviti prebivalište u Hrvatskoj. Nakon toga moći će regulirati svoje obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a i sklopiti policu dopunskog osiguranja, čime bi riješio eventualni problem plaćanja participacija za zdravstvene usluge u budućnosti”, kažu iz HZZO-a.

Najčitanije iz rubrike