Novosti
RAZOČARANJE NAKON 10 GODINA

Obitelj Svrtan: Da je policija bila temeljita i pronašla pušku, naš sin ne bi bio mrtav
Objavljeno 15. prosinca, 2014.
Iako je pretresla Kovačevićev stan dan prije ubojstva, policija nije pronašla oružje

Punih deset godina trajao je sudski postupak u kojem su roditelji 2003. godine ubijenog Marka Svrtana podigli tužbu na Općinskom sudu u Osijeku protiv neodgovornog, nesavjesnog i nepravilnog rada policije.

Prvostupanjska presuda donesena je u korist Biljane i Željka Svrtana, no policija je uložila žalbu, nakon čega je pravomoćnom drugostupanjskom presudom osječkog Županijskog suda odlučeno da policija, odnosno Republika Hrvatska, nije kriva što je Marko stradao od metka iz automatske puške iz koje je 12. listopada 2003. godine pucao Srećko Kovačević te ubio Dražena Kauzlarića, a zalutalim metkom i Marka Svrtana.

Sve bi to bilo ispravno, smatraju Biljana i Željko Svrtan, da policija nije u nekoliko navrata, pa i nekoliko dana prije tragičnog događaja radila pretres Kovačevićeve kuće upravo radi dojava o posjedovanju oružja.

- Tražili smo priznanje države da je odgovorna i sukrivac za Markovu smrt. Nismo se obratili državi i tražili novac za naknadu štete jer kad smo je pokrenuli, nismo niti znali da tužba u sebi nosi dio koji se odnosi na novac. Prvu tužbu podigli smo 14. prosinca 2004. godine i trebalo je sedam godina da se donese prva, a nakon žalbe donesena je nakon još tri godine i ova sramotna druga presuda. Nakon što je država uložila žalbu, zatražen je ponovni razgovor sa Srećkom Kovačevićem koji je i tada ponovio da je oružje za vrijeme policijskog pretresa imao i da ga policija nije pronašla. Unatoč tome, drugostupanjska presuda koja je sastavljena iz prepisanih citata prvostupanjske ne krivi policiju zbog nesavjesnog rada, iako prilikom pretrage kuće obavljene samo nekoliko dana prije no što je stradao Marko nisu pronašli oružje - priča Biljana Svrtan, majka dječaka koji je postao žrtvom upravo zbog, kako smatra, policijskog nemara prilikom pretresa ubojičine kuće.

Nakon ubojstva pronađeno streljivo

Kovačević je, kažu Markovi roditelji, tri puta ponovio iskaz da je pušku imao u vrijeme pretrage u kući. Štoviše, prema navodima koji stoje u pravomoćnoj presudi, Kovačević je izjavio da je puška bila skrivena u urolanom tepihu po kojem su, kako stoji u presudi, policajci gazili pa ga čak i odmotavali. Upravo je činjenicu da je puška bila u urolanom tepihu prvostupanjski sud smatrao točnom. Međutim, nakon obavljenog razgovora s četiri osobe koje su sudjelovale u pretrazi, dva policajca i dva svjedoka, drugostupanjski je sud, smatra obitelj Svrtan, donio šokantnu presudu u kojoj stoji da je pretraga kuće bila obavljena prema svim pravilima.

- Jedan svjedok izjavio je da ne zna je li tepih pregledan. U spisu stoji da je drugi izjavio kako su svuda zaboli nos, ali nije se sjetio urolanog tepiha, dok je treći rekao da tepih nisu odmotavali do kraja. U spisu stoji i da tri pretpostavke moraju biti ispunjene kako bi presuda bila pravovaljana, a to su neodgovoran rad, šteta i uzrok između te dvije pretpostavke. Nepravilno je to što policija pri pretrazi nije pronašla oružje, 'šteta' leži na Centralnom groblju, a naravno da postoji i uzrok. Da nije bilo puške, ne bi postojale ni druga i treća pretpostavka. Da je policija oduzela pušku, Kovačević i Kauzlarić bi se eventualno potukli, a naš sin ne bi stradao - zaključuju Markovi roditelji.

Ističu i kako je još jedan dokaz taj što je samo dan nakon ubojstva policija u toj istoj kući pronašla 30 komada streljiva za automatsku pušku i jedan tromblonski nastavak na tavanu ispod daske, a što još jednom dokazuje da je prvi pretres rađen površno, a prema navodima iz spisa trajao je točno (i samo) 30 minuta.

Novac nas ne zanima

- Prvotno nismo znali da tužba koju smo podnijeli nosi u sebi naknadu štete i nismo se obratili državi radi novca. Nas su kao tužitelje sad oslobodili plaćanja troškova u iznosu od 85.000 kuna. Prvostupanjska je presuda nalagala državi da nam isplati iznos od 220.000 kuna, no nama novac ne treba, već smo željeli samo da država prizna da je sukrivac za sve ovo. Željeli bismo da se sav novac ukloni iz ove priče jer tužba radi novca nije ni podignuta, ali i da smo dobili taj novac, zacijelo bismo kupili veću kuću i usvojili dijete kako bi Borna imao brata ili sestru - kažu Markovi roditelji koji će tražiti reviziju presude na Vrhovnom sudu.

Marija MIHELIĆ
TRAŽIO OD PRODAVAČICE DA UMOTA PUŠKU U PAPIR

Iako su u prvostupanjskoj presudi bili zastupljeni brojni svjedoci koji su potvrdili kako je Kovačević problematična, alkoholu sklona osoba te su potvrdili da su pušku vidjeli, svi oni izuzeti su u drugostupanjskoj presudi. “Žena koja je radila u prodavaonici na Zelenom polju posvjedočila je da je Kovačević od nje tražio da mu pušku koju je donio u stiroporu, upakira. Druga je rekla kako se hvalio kako je kod njega bila policija, no nije pronašla oružje. No ti su svjedoci izuzeti nakon žalbe i bilo je važno samo ono što su rekli svjedoci u pretrazi. Čak ni Kovačevićeva potvrda da je pušku u vrijeme pretrage imao u kući, i to u tepihu, a što je ponovio nekoliko puta, sudu nije bila važna”, kaže Biljana Svrtan.

Krvavi zločin u listopadu 2003.

Tragičan događaj zbio se 12. listopada 2003. godine. Tada 30-godišnji Srećko Kovačević ispred svoje kuće u Vukovarskoj ulici 302 u Osijeku u večernjim je satima s nekoliko rafala iz automatske puške ubio svog bivšeg šogora, 22-godišnjeg Dražena Kauzlarića. Jedan zalutali metak teško je ranio 12-godišnjeg Marka Svrtana koji se u blizini vozio biciklom. Metak je dječaka pogodio u glavu, a četiri sata kasnije preminuo je u osječkom KBC-u. Kovačević je trenutno na izdržavanju 20-godišnje zatvorske kazne. “Premještali su ga iz zatvora u zatvor, a da nas nitko o tome nije obavijestio iako nije smio napustiti zatvorski prostor a da mi ne budemo obaviješteni. Kovačevićeva bivša supruga jednom je bila kod nas i rekla da je on kćeri poslao razglednicu iz Dubrovnika. Mi smo bili šokirani”, ispričao je Željko Svrtan.

BILJANA SVRTAN

Markova majka

Nismo tražili novac, nego priznanje države da je odgovorna i sukrivac za Markovu smrt

DRŽAVA

NIJE KRIVA ZA SMRT MARKA SVRTANA, GLASI PRAVOMOĆNA PRESUDA