Regija
6. HODOČAŠĆE HRVATSKIH BRANITELJA, HV-A I POLICIJE U VOĆIN

23. obljetnica razaranja župne crkve i stradanja 47 mještana Voćina
Objavljeno 15. prosinca, 2014.

VOĆIN – Zajednica udruga Hvidre Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, organizirala je 6. hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. Na njemu su i ove godine sudjelovali članovi obitelji poginulih mještana i tisuće pripadnika Hrvatske vojske i policije, branitelja, članova udruga proizišlih iz Domovinskog rata i ostalih građana. Ovogodišnjim je hodočašćem obilježena 23. obljetnica razaranja voćinske župne crkve i stradanje 47 mještana, 13. prosinca 1991. godine. Nakon Vukovara i Škabrnje, Voćin je najveća tragedija Domovinskog rata. Preživjeli mještani, predstavnici svjetovnih i crkvenih vlasti, branitelji i povjesničari, ističu da nikad u pet stoljeća dugoj povijesti voćinsko svetište nije tako razoreno, i nikad toliko nedužnih mještana nije poubijano kao toga dana. Hodočasnici su se okupili kod križa na Prebendi, mjestu stradanja u brdskom dijelu Voćina, odakle su u procesiji sa zastavama ratnih postrojba i domovinskih udruga otišli do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Nošenje zavjetnih svijeća tijekom procesije velika je čast za branitelje i nose ih oni koji su se istaknuli u obrani tijekom Domovinskog rata. Čast da unesu zavjetne svijeće ove godine imali su general Siniša Jurković, voćinski branitelj i dragovoljac Franjo Pajtl i sin poginulog hrvatskog branitelja Danijel Pintarić.

– Obnovom svetišta i podizanjem ovoga memorijala na spomen onima koji su ubijeni zajedno s rušenjem svetišta, Požeška biskupija svjedoči kako o nama i našoj nedavnoj prošlosti nema zadnju riječ razorna mržnja, nego ljubav graditeljica - rekao je na komemoraciji požeški biskup dr. Antun Škvorčević, koji je predvodio misno slavlje u spomen na voćinske žrtve. U počast voćinskim žrtvama oglasila su se zvona svetišta, koja su pratila polaganje vijenaca i upaljenih svijeća. Nakon misnog slavlja, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulima.

Na komemorativnom skupu govorili su načelnik općine Voćin Predrag Filić, virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, izaslanica ministra branitelja Marija Bajan Prokl i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.

Prigodnu molitvu na završetku komemoracije predvodio je voćinski župnik i dekan Slatinskog dekanata vlč. Mladen Štivin.P.Žarković

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike