Regija
ŠESTO HODOČAŠĆE GOSPI VOĆINSKOJ:

Nikad u povijesti takvo
razaranje i nikad toliko žrtava
Objavljeno 14. prosinca, 2014.

VOĆIN – Zajednica udruga Hvidre Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja organizirala je šesto hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, na kome su i ove godine sudjelovali članovi obitelji poginulih mještana i tisuće pripadnika Hrvatske vojske i policije, branitelja, članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih građana. Ovogodišnjim je hodočašćem obilježena 23. obljetnica razaranja voćinske župne crkve i stradanja 47-ero mještana 13. prosinca 1991. godine. Nakon Vukovara i Škabrnje, Voćin je najveća tragedija Domovinskog rata. Preživjeli mještani Voćina, predstavnici svjetovnih i crkvenih vlasti, hrvatski branitelji i povjesničari ističu da nikad u pet stoljeća dugoj povijesti voćinsko svetište nije tako temeljito razoreno, i nikad toliko nedužnih mještana nije poubijano kao toga dana. A potkraj 1991. godine na području Virovitičko-podravske županije mučeno je, ubijeno i masakrirano više od stotinu civila.
Hodočasnici iz županije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske, okupili su se kod križa na Prebendi, mjestu stradanja u brdskom dijelu Voćina, odakle su u pokorničko-molitvenoj procesiji s brojnim zastavama ratnih postrojba i domovinskih udruga otišli do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Nošenje zavjetnih svijeća tijekom procesije velika je čast za hrvatske branitelje i nose ih pojedinci koji su se svojim djelima istaknuli u obrani od srbočetničke agresije tijekom Domovinskog rata. Čast da unesu zavjetne svijeće u voćinsku crkvu ove godine imali su general Siniša Jurković, voćinski brtanitelj i dragovoljac Franjo Pajtl i sin poginulog hrvatskog branitelja Danijel Pintarić.
– Obnovom voćinskog svetišta i podizanjem ovoga memorijala na spomen onima koji su ubijeni zajedno s rušenjem svetišta i tijekom cijeloga Domovinskog rata, Požeška biskupija svjedoči kako o nama i našoj nedavnoj prošlosti nema zadnju riječ razorna mržnja, nego ljubav graditeljica, rekao je na komemoraciji u Voćinu požeški biskup dr. Antun Škvorčević, koji je predvodio misno slavlje u spomen na voćinske žrtve. – Presveta majka Marija svojim je suosjećajnim srcem ovdje u voćinskom svetištu tijekom više stoljeća primala i majčinskom ljubavlju liječila mnoge naše hrvatske rane. Duboko vjerujem da je u svoje naručje primila i nedužne voćinske žrtve, sve poginule u Domovinskom ratu, združila ih s patnjama svoga sina i povjerila ih pobjedničkoj snazi njegove ljubavi, rekao je biskup Škvorčević.
U počast voćinskim žrtvama oglasila su se zvona svetišta, koja su pratila polaganje vijenaca i upaljenih svijeća. Nakon misnog slavlja, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim mještanima u središtu Voćina.
Na komemorativnom skupu o tragičnom stradanju Voćina i njegovih mještana govorili su načelnik općine Voćin Predrag Filić, virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, izaslanica ministra branitelja Marija Bajan Prokl i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.
Načelnik općine Voćin Predrag Filić upozorio je da se kod nas banaliziraju stvari koje se ne smiju banalizirati. – Žrtvu nikad ne smijemo banalizirati! Vjerujem da u Voćinu nema mjesta mržnji, ali ima nevjerice da u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj i danas možemo na jednom mjestu sresti žrtvu i krvnika. A to se događa, i zbog toga moramo učiniti sve da krvnici dođu pred lice pravde, rekao je načelnik Filić.  
Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić podsjetio je da su četnici, „beli orlovi“ i dojučerašnji komšije toga 13. prosinca ubijanjem ljudi i razaranjem svetišta i svega što se moglo uništiti pokušali ubiti Voćin i cijelu Hrvatsku, ali u tome nisu uspjeli. Bolno je i sramotno da nitko za ovaj zločin nije odgovarao. – Policija je odlično odradila svoj posao, otkrila je tko su zločinci, ali ti zlotvori slobodno hodaju i smiju se na današnji dan. Pravosuđe, nažalost, nije učinilo što je trebalo. I zato apeliram na hrvatsko pravosuđe, na hrvatsku Vladu, da učini sve što može, a može, da riješi rane iz prošlosti koje užasno peku ne samo Voćin, ne samo Virovitičko-podravsku županiju, nego i cijeli hrvatski narod, rekao je župan Tolušić.     
Izaslanica ministra branitelja Marija Bajan Prokl naglasila je da žrtve Domovinskog rata nikad ne smiju biti zaboravljene, jer su upravo one zalog naše budućnosti, te da moramo štititi čast, ugled i dostojanstvo žrtava Domovinskog rata. Pitanje zašto počinitelji zvjerskih zločina u Voćinu i okolnim mjestima ni do danas nisu izvedeni pred lice pravde postavio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.
– Nije službeno priznato da se u agresiji četničkih hordi na Hrvatsku dogodio genocid, ali i ovo u Voćinu je dokaz da je to bio genocid. Zvjerski ubijeni mještani Voćina i okolnih sela pridružili su se broju od 7.263 civila koji su ubijeni u srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, ubijeni u svojim kućama, svojim dvorištima, na svojim pragovima. Ubijeno je 345 djece i mnogi stari, nemoćni i nepokretni. To je bio genocid, a genocid, naravno, zahtijeva kaznu, rekao je potpredsjednik Reiner.
Prigodnu molitvu na završetku komemoracije predvodio je voćinski župnik i dekan Slatinskog dekanata vlč. Mladen Štivin. Na voćinskoj komemoraciji bili su i saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik načelnika Glavnog stožera brigadni general Siniša Jurković, zamjenica predsjednice Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Lucija Kober, ratni zapovjednik 136. brigade Josip Černi, ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Ivan Roštaš, načelnici policijskih uprava virovitičko-podravske i požeško-slavonske, gradonačelnici i načelnici s područja  županije, izaslanstva drugih županija, gradova i općina i brojni drugi. Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike