Ekonomija
U PRIPREMI JE STRATEGIJA EDUKACIJE POTROŠAČA

Država pokreće financijsko opismenjavanje građana
Objavljeno 15. prosinca, 2014.
Financijska sposobnost pojedinaca obuhvaća pokrivanje rashoda prihodima, planiranje...

Podizanje razine financijske pismenosti moglo bi građane poštedjeti brojnih problema u svakodnevnom životu i pomoći im u boljem planiranju osobnih budžeta.

Upravo zbog toga Ministarstvo financija pripremilo je Prijedlog nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine, a javna rasprava o tom dokumentu okončana je 10. prosinca.

"Financijska pismenost i financijsko obrazovanje kojim se razvija financijska pismenost pojedinaca relativno su novi pojmovi, pod kojima se podrazumijeva sustavno i koordinirano povećanje znanja i svijesti pojedinaca o dostupnim financijskim proizvodima i uslugama, vođenju i planiranju osobnih ili obiteljskih financija, važnosti štednje te drugim sličnim financijskim pojmovima", ističe se u Prijedlogu strateškog okvira. Ministarstvo ističe kako projekte mjerenja financijske pismenosti i financijskog obrazovanja potiču i brojne međunarodne institucije, primjerice Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Svjetska banka i Europska unija.

Kako bi se primjereno zaštitili pojedinci i podigla razina njihove financijske pismenosti, potrebno je ustrojiti i provoditi sveobuhvatno financijsko obrazovanje od predškolske do starije dobi. Takvo obrazovanje mora poticati odgovoran odnos pojedinaca prema financijskim proizvodima i uslugama, s naglaskom na štednji, i primjereno upravljanje osobnim ili obiteljskim financijama.

U Hrvatskoj do sada nije bilo sustavnijeg pristupa financijskom obrazovanju građana te su taj posao uglavnom provodile nevladine organizacije, na tematskim radionicama, okruglim stolovima i seminarima. Zbog toga je Ministarstvo financija, u suradnji s nadležnim ministarstvima te predstavnicima znanstvenih i obrazovnih institucija, nadzornih tijela, potrošača i financijske industrije, pripremilo ovaj projekt.

Kako se objašnjava, financijska sposobnost pojedinaca obuhvaća mogućnost pokrivanja rashoda prihodima, praćenje osobnih ili obiteljskih financija, planiranje, informiranost o financijskim proizvodima i uslugama te praćenje financijskih trendova, poznavanje regulatornog okvira te pravilan odabir financijskih proizvoda i usluga.

Ministarstvo financija planira financijskim obrazovanjem obuhvatiti pojedince unutar redovitog obrazovnog sustava te kroz neformalne oblike obrazovanja. Primjerice, odlukom Ministarstva obrazovanja o uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole stvaraju se pretpostavke za sustavnije i kvalitetnije obrazovanje za financijsku pismenost mladih.

Neformalno obrazovanje bi se pak provodilo u suradnji s udrugama i strukovnim udruženjima, bankama i ostalim institucijama organizacijom tečajeva, radionica, seminara, izdavanjem brošura itd.

Također, formirala bi se i internetska stranica na kojoj bi svi zainteresirani mogli saznati različite informacije vezane uz ulaganja na tržištu kapitala, štednju, rješavanje stambene problematike, osiguranje, leasing, pitanje mirovine, poreze, kao i osnovne informacije o rizicima kojima mogu biti izloženi.

Dijana PAVLOVIĆ
Kako izbjeći veće rashode od prihoda?

S obzirom na različite životne okolnosti pojedinci ostvaruju različite prihode te također imaju različite financijske ciljeve i želje, stoga je bitno da njihovi rashodi ne premašuju njihove prihode. Primjerice, oni koji troše manje nego što zarade viškove novca ulažu u štednju ili investiraju, a drugi kreditom pokrivaju svoje financijske manjkove. Upravo financijska pismenost pridonosi pravilnom balansiranju prihoda i rashoda pojedinca, stoji u Prijedlogu.

CILJ SU NAM FINANCIJSKI OSVIJEŠTENI GRAĐANI

“Financijska edukacija omogućuje pojedincu da unaprijedi svoje razumijevanje financijskih proizvoda i pojmova - to znači biti svjestan financijskih rizika i mogućnosti, prikupiti potrebne informacije te donositi odluke o izboru financijskih usluga po mjeri osobnih potreba. Iznimno je važno podizanje svijesti o riziku oštećenja zdravlja i imovine, riziku od nezgode, važnosti osiguranja života te podizanje svijesti o drugim rizicima. Zajednički nam je cilj u idućih pet do deset godina imati financijski osviještene građane koji će znati prepoznati i koristiti financijske proizvode”, kaže Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, inicijatora projekta “Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj”.

Najčitanije iz rubrike