Kultura
BIVŠI UČENICI GŠ FRANJE KUHAČA U OSIJEKU U HNK-U

Besprijekorni nastupi mladih osječkih glazbenih bisera
Objavljeno 15. prosinca, 2014.
Rotary Club Osijek promiče visoke etičke standarde, pogled u budućnost, znanje, svjetovnost

Božićni koncert Rotary Cluba Osijek, na kojem su nastupili daroviti studenti glazbenih akademija, bivši učenici Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku: Kristina Owais (sopran), Goran Cah (tenor), Zvonimir Krpan (violina) te Domagoj Maras (glasovir), ispunio je gledalište HNK-a u Osijeku.

Rotary Club Osijek u predblagdansko vrijeme (u petak, 12. prosinca) još je jednom prikazao svrhu vlastite organizacije: svjetovnost, profesionalnost na najvišoj razini, znanje, promicanje visokih etičkih standarda te, nadasve, pogled u budućnost. Božićni je koncert njihova tradicija. Kao promicatelj otvorenih ideja i mogućnosti, Rotary prepoznaje mlade talentirane glazbenike i pomaže im u budućim profesionalnim usavršavanjima.

Sopranistica Kristina Owais pokazala se interpretativno sjajnom u pet točaka, među kojima se, osim solističkih, ističu i sjajne suradnje: npr. duet Violette i Alfreda iz opere La Traviata, s raspjevanim tenorom Goranom Cahom. Owais, studentica četvrte godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svoje je (već sada!) veliko pjevačko iskustvo potvrdila i nastupom na ovom koncertu. Valja spomenuti i ariju Floramy iz operete Male Floramy („Daleko m'e biser mora...“) I. Tijardovića, koju je izvela uz pratnju Sandre Mikulandre Tutavac (glasovir), muzikalno i glumački proživljeno!

Goran Cah, još jedan biser osječke škole, student je Akademije umjetnosti u Berlinu. Taj izvrstan glas, iznimno bogate voluminoznosti, ujedno je i dobitnik brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Potvrdio se i glazbeno pokazao u brojnim točkama: arija Almavive iz opere Seviljski brijač G. Rossinija (“Ecco ridente in cielo...”); arija Lenskog iz opere Evgenij Onjegin (“Kuda, kuda...”) P. I. Čajkovskog...

Od mladih instrumentalista besprijekorno su se iskazali pijanist Domagoj Maras te violinist Zvonimir Krpan. Maras je danas student treće godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se kod mnogih velikih glazbenih imena, na majstorskim tečajevima te je sve to prikazao nastupom i na ovom koncertu: pokazavši se sjajnim i kao solist i kao suradnik. Iz njegova repertoara ističu se Transcedentalna etida br. 7 (“Eroica”) F. Liszta te sjajne Varijacije na originalnu temu, Op. 15 H. Wieniawskog (izvrstan duet sa Zvonimirom Krpanom, pri čemu su obojica pokazala sposobnost zajedničkog muziciranja, glazbenog osluškivanja, sigurnosti i međusobne muzikalnosti!).

Najmlađi među interpretima ove božićne glazbene večeri jest Zvonimir Krpan (1995.). Još kao iznimno mlad počeo je učiti violinu u klasi velikog i sjajnog osječkog glazbenog imena: prof. Eve Hühn. Danas je student prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svoju je briljantnu tehniku (osim višegodišnjeg usavršavanja na brojnim seminarima) stekao dugogodišnjim radom i glazbenom razvijenošću (koja je zamijećena u njegovim najranijim danima školovanja!). Koncert je otvorio izvedbom Partite u a-molu, stavkom Andante, J. S. Bacha; izveo je i Capriccio no. 16 N. Paganinija te večer završio iznimnom suradnjom s pijanistom Marasom, spomenutim bravuroznim Varijacijama na originalnu temu H. Wieniawskog!

Bravo za sve umjetnike koji su dostojanstveno glazbeno oslikali i priredili Božićni koncert, koji valja zapamtiti po iznimno zahtjevnom i zanimljivo probranom programu. Budućnost tih mladih umjetnika treba podupirati jer našu životnu zajednicu čine plemenitijom i snažnijom vjerno prikazujući plodove svoga rada pa kroz njih možemo vjerovati u bolje sutra.

Marina BAN
DUGA POVIJEST U OSIJEKU

Uoči početka koncerta Ivan Đurkić, predsjednik Rotary Cluba Osijeka, podsjetio je na dugu povijest rotarijanstva u gradu na Dravi te na tradiciju pomaganja zajednici, što je osnovni postulat postojanja i djelovanja te internacionalne zajednice, koja diljem svijeta ima 1,2 milijuna članova.(D.Ku.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike