Regija
JABUKE DOMAĆIH VOĆARA STIŽU U ŠKOLE I VRTIĆE

Kvota za jabuke iskorištena,
a za mandarinke ni 30 posto
Objavljeno 13. prosinca, 2014.
Voćari dobivaju dvostruko više od cijene otkupljivača za prvu klasu

ĐAKOVO – Po pet tona jabuka donirala je đakovačkim srednjim školama ovih dana tvrtka Osatina, a koje su potom podijeljene učenicima i djelatnicima. Sastavni je to dio izvanrednih mjera koje provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ravnatelj Strukovne škole Antuna Horvata, Mirko Ćurić, kaže kako je kod njih približno 850 učenika i oko stotinu djelatnika te je svatko dobio po pet kilograma jabuka. Isto toliko dobili su i đakovački gimnazijalci, kaže ravnatelj Gimnazije A. G. Matoša Zlatko Mrkić.

- Prema propisanim količinama, odnosno prema onome koliko je tko imao pravo, nas nekoliko voćara odradilo je tu donaciju. Išli smo prema školama, vrtićima itd. Donirali smo oko petnaest tona jabuka. Riječ je, što vam je vjerujem poznato, o sredstvima Europske unije koja idu preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Sa svim troškovima koje nam priznaju, a priznaju ambalažu, kalibraciju, ručno slaganje i trošak prijevoza. Do 25 kilometara cijena je oko 2,80 kuna po kilogramu, u što su uračunati svi troškovi i jabuka. Nismo nezadovoljni cijenom, jer to je dvostruko više nego što su otkupljivači plaćali za prvu klasu. Povoljnije je, samo što je riječ o malim količinama - kaže predsjednik udruga Voćar Đakovština Josip Đelagić, ujedno zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Dodaje i kako je članovima udruge i voćarima od velike koristi pri provedbi ovih mjera bila Savjetodavna služba koja se odmah uključila i pomogla oko ispunjavanja dokumentacije i svih ostalih poslova.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže kako je kvota za jabuke potpuno iskorištena.

- U vrlo nepovoljnoj klimatskoj i hidrološkoj godini, u kojoj su gotovo svi sektori proizvodnje imali podbačaje u proizvodnji, urod mandarinki bio je rekordan, cca 80.000 tona, i u odnosu na prošlu godinu veći za 60 posto. Ruska zabrana uvoza dijelom je onemogućila izvoz (2013. godine RH je izvezla 3.307 tona na rusko tržište). Uspjeli smo na razini EU-a ishoditi mjere pomoći našim proizvođačima kroz kvote za humanitarnu podjelu voća, i to 7900 tona mandarinki i 4050 tona jabuke, a sredstva u cijelosti dolaze iz EU proračuna. Kvota za jabuku potpuno je iskorištena, a kod mandarinki ni 30 posto - kaže ministar Jakovina.

Maja MUŠKIĆ
Gdje je zapelo?

- Zapelo je na stavu pojedinih proizvođača koji su od Ministarstva poljoprivrede očekivali da im osiguraju uvjete koji nisu propisani pravilima koje imaju proizvođači u svim drugim članicama EU-a. Učinili smo sve da proizvođači dobiju sve potrebne informacije, olakšali smo im pristup ispunjavanju obrazaca i slično, no pojedinci su valjda očekivali da će Ministarstvo poljoprivrede za njih otkupljivati i prodavati mandarinke. Na žalost, ponovno se pokazalo kako je udruživanje važna stvar, jer da su proizvođači udruženi nastupili na tržištu, lakše bi plasirali svoje mandarinke i koristili EU sredstva iz interventne mjere - pojašnjava ministar Tihomir Jakovina.

Od EU Hrvatska je osigurala novac za

7900

tona mandarinki i

4050

tona jabuka

Do 25 kilometara cijena je

2,80

kuna po kilogramu, u što su uračunati svi troškovi i jabuka

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike