Magazin
TJEDNI OSVRT

Kome podmeće političko podzemlje?
Objavljeno 13. prosinca, 2014.
Aktualnoj hrvatskoj političkoj sceni na manja dinamike i živopisnosti. Navodno je posljednjih dana proradilo i podzemlje...

Hrvatske političke elite svih boja toliko su sigurne da su upravo one Bogom dane da nas vode do beskraja, pa bilo to i do konačnog beznađa. Samoljubivi, naduti, željni vlasti i moći, pokazalo se i posljednjih dana, ne podnose niti se znaju nositi s nečim novim i modernijim na političkoj sceni.

Ipak, napokon se kreće, pa su i svi kao iznenađeni najmlađim kandidatom za predsjednika Republike Ivanom Viliborom Sinčićem. Prije njega u vrh hrvatske politike lansiran je i ORaH, stranka koju vodi prilično prizemljena i razumna Mirela Holy. Prema anketama prestiže SDP, iz kojeg je prije tri godine izbačena, a opasno se približava i HDZ-u. Naravno da to mnogima ne odgovara i stvara pomutnju u usijanim glavama onih iz gornjih redova, koji su kao pravi, uspješni političari, a ovdje je riječ tek o autsajedrima. Kako je primijećeno, proradilo je navodno već i političko i ino podzemlje. Holy se na sve moguće načine pokušava relativizirati, u medije se plasiraju razne poluiformacije i poluistine o nekonzistentnosti ORaH-ovog programa, pa da je samim time riječ o zvijezdi koja će kratko sjati. Holy je čak posprdno nazvana zelenom darkericom koja zagovara kult smrti, no takvu izjavu ona uopće nije željela komentirati. Ne komentira ona ni navode konkurenata kako se zauzima za napušenu Hrvatsku, a sve zbog logičnog i prilično opravdanog zauzimanja za proizvodnju industrijske konoplje kao samo jednog dijela njihova gospodarskog programa.

Slično se danas događa i mladome Sinčiću. Istina, mladost i nedovoljno iskustvo, kao i neelokventnost isplivavaju na vidjelo kada na određena pitanja odgovara neadekvatno pripremljen. Ali i njegovim starijim i u mnogome iskusnijim protukandidatima omakne se isto. Riječ je o apsolventu elektrotehike i računarstva, urbanom nomadu, koji je vrlo aktivno angažiran u udruzi “Živi zid”, koja se mirnim, kako Sinčić navodi, gandijevskim metodama suprotstavlja deložacijama obespravljenih. Unatoč mirnoći, već je pet puta privođen. Deklarira se kao socijalno osjetljiv tip, protivnik globalističkih i financijsko-bankarskih prljavih urota, itd. Za jednog političkog autsajdera i to je bilo dovoljno da privuče pozornost javnosti i uspije skupiti potrebnih deset tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu. No, i to je kod njega dovedeno u pitanje te je javno obznanjeno da su mu potpise skupili sadašnji i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić.

Kako god bilo, Holy i Sinčić u svom tom crnilu donijeli su ipak malo živosti i živopisnosti na učmalu poltičku scenu Hrvatske.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike