Gastro
IWC WINTER BAZAAR U MOSKVI ODRŽAN HUMANITARNI SAJAM

Rusi vole hrvatska vina, džemove, juhe, suho voće...
Objavljeno 13. prosinca, 2014.
Gotovo da nema veleposlanstva akreditiranog u Moskvi koje ne sudjeluje na ovom sajmu

Tradicionalni "IWC Winter Bazaar 2014" održan je u moskovskom hotelu Radisson Slavjanskaja.

Riječ je o zimskom sajmu humanitarnog karaktera koji organizira Međunarodni ženski klub i gotovo da nema veleposlanstva akreditiranog u Moskvi koje na njemu ne sudjeluje pa se ove godine ta brojka popela na 69 zemalja. Sajam željno očekuju i mnogi Rusi jer za malo novca mogu kupiti puno stranih kvalitetnih proizvoda, ali i kušati jela koja su u nacionalnim restoranima izuzetno skupa, a cijena ulaznice je 300 rubalja ili tridesetak kuna. Tako se na štandu izlože proizvodi, od hrane do odjeće i kozmetike karakteristične za svaku zemlju te prodaju po promotivnim cijenama. Kako doznajemo od Sandre Tvrtković iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi, sajam je u cijelosti dobrotvoran i sva sredstava idu u humaniterne svrhe (70 % za djecu – domovi, mnogočlane obitelji i udomitelji, bolnice, a 30 % ide drugim korisnicima – uglavnom starijim osobama).

- Sajam je ujedno i prilika da se predstave veleposlanstva, odnosno države koje imaju veleposlanstva akreditirana u Moskvi (a to je većina država svijeta). Na sajmu se prodaju donirani proizvodi, a moguće su i novčane donacije – kaže Tvrtković.

- Hrvatsko veleposlanstvo ove je godine dobilo donacije od tvrtki Gastronomico Moskva d.o.o. (uvoznik za proizvode Dida Boža), Podravka d.d. i Autocentar Merkur d.d. (koja imaju svoja predstavništva u Rusiji). Hrvatski proizvodi bili su prilično popularni (vina, sušeno voće, džemovi) pa su u skoro dva sata prodali gotovo sve te skupili novac koji su donirali. Već oko podneva (a otvorenje je bilo u 10 sati) štand je bio prazan pa bi već iduće godine trebalo razmisliti o još više proizvoda koji bi se mogli ponuditi na prodaju.

Osim Hrvatske, predstavili su se i naši susjedi iz Slovenije i Srbije koji su također prodavali svoje proizvode, a neke su zemlje poput Turske, Indije ili Rumunjske u posebnom gastronomskom dijelu predstavile i svoju kuhinju. Tako su se mogle kušati prave turske sarme, baklave i ostale slastice, ali i indijska piletina s curryijem te mnoštvo drugih delikatesa iz cijeloga svijeta, od Češke do Meksika.

Novinar Glasa Slavonije nije mogao ostati ravnodušan prema svim tim specijalitetima pa je mnoge u gastronautskom stilu i "službeno" kušao te fotografijama ovjekovječio ljepotu boja, mirisa i okusa.

Iz Moskve: Slobodan KADIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike