Novosti
POSEBAN DODATAK ZA ČITATELJE NAŠIH NOVINA

Na blagdan svete Lucije Glas Slavonije daruje čitateljima katolički kalendar
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

Glas Slavonije i ove godine, tradicionalno, na blagdan svete Lucije, 13. prosinca, svojim čitateljima daruje katolički kalendar za nadolazeću, 2015. godinu.

Papa Franjo proglasio ju je Godinom posvećenog života, pa je u središtu našeg kalendara, više nego prikladno, lik kardinala mučenika, blaženog Alojzija Stepinca, uz molitvu za proglašenje svetim. Upravo u Godini posvećenog života očekuje se i njegovo uzdizanje na čast oltara kao novog sveca Katoličke crkve. Ima li u Crkvi u Hrvata većeg mučenika, većeg svjedoka posvećenosti života Gospodinu, vjeri, riječi i nauku Božjem od kardinala mučenika Stepinca? Odgovor je i više nego jednoznačan. Tu posvećenost ni montirani politički proces nametnut narodu omiljenom kardinalu iz Krašića, ni njegovo uzništvo ni, naposljetku, njegova prerana, mučenička smrt, zna to dobro hrvatski vjernički puk, nisu mogli zgasnuti. Zna to i cijela Katolička crkva.

- Neka ova godina bude prigoda i da se ponizno, i ujedno s velikim pouzdanjem u Božju ljubav prizna vlastitu krhkost i da je se živi kao iskustvo Gospodinove milosrdne ljubavi; neka to bude prigoda da se snažno dovikne svijetu i radosno svjedoči svetost i vitalnost koji su prisutni kod velikog broja onih koji su pozvani nasljedovati Krista u posvećenom životu. Ova nas godina nadalje poziva živjeti sadašnjost s velikom ljubavlju. Zahvalno sjećanje na prošlost potiče nas, u pomnom osluškivanju onoga što Duh Sveti danas govori Crkvi, na sve savršeniji način ostvarivati konstitutivne aspekte našeg posvećenog života - kaže u svom apostolskom pismu papa Franjo svim posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života.

Glas Slavonije svim svojim čitateljima želi blagoslovljen Božić i sretnu novu, 2015. godinu.

Suzana ŽUPAN
ZAJEDNIŠTVO SVETIH

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, na prvu adventsku nedjelju, nadbiskup Đuro Hranić poručio je neka nas ražare primjeri i zajedništvo svetih, napose onih koji Gospodinu omiliše svojim posebnim životnim predanjem, prihvaćajući i nasljedujući evanđeoske savjete u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće. Ta misao ponovno vraća krašićkom mučeniku i njegovoj posvećenosti života, koju ništa, ni najmračnija čovjekova misao ili djelo, nisu mogli slomiti. Godina posvećenog života ukazuje na tu milosrdnu ljubav.