Osijek
HRVATSKE VODE MODERNIZIRALE 17 KM KRUNE NASIPA NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Cikloturisti dobili “off road” stazu kroz močvaru i šume
Objavljeno 12. prosinca, 2014.

“Razvoj biciklističkih ruta u cilju promocije biciklističkog turizma u Osječko-baranjskoj županiji i županiji Baranya”, naziv je završenog projekta koji je jučer prezentiran u Vodnogospodarskom odjelu za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda u Osijeku. Na konferenciji su projekt predstavili Tomislav Pekanović, v.d. voditelja Službe zaštite od štetnog djelovanja voda, Martina Dubravac, voditeljica projekta, i voditelj projekta s mađarske strane kao partnera Akoš Pušpok (DDVIZIG). Predstavljanju je nazočio i Zoran Đuroković koji je, u vrijeme dok je bio na čelu Hrvatskih voda u Osijeku, započeo taj projekt.

Istaknuto je kako su modernizirana dva nasipa: nasip Dunav – Drava te nasip Draž – državna granica po kojima su uređene biciklističke rute dužine 17 kilometara. U tu su svrhu pojačane krune nasipa te sigurnost i stabilnost nasipa. Dubravac je dodala kako na svom području VGO Hrvatskih voda imaju ukupno osam nasipa pa su tako kroz druge projekte modernizirali ukupno 52 kilometra krune nasipa i pretvorili ih u biciklističke staze. Na nasipe će staviti i rampe koje će omogućiti pristup samo nemotornim vozilima. Kako se očekuje da će biciklisti intenzivno koristiti nove rute za rekreaciju, kontrole nasipa obavljat će i nadalje vodočuvari i rendžeri iz JU PP Kopački rit.

U ovom projektu, čija je vrijednost 1.999.176,26 eura, a od čega je 1.699.299,91 eura potpora EU, pridruženi su partner Osječko-baranjska županija i JU PP Kopački rit. Na desnoj strani Drave u Hrvatskoj rute spajaju naselja Podravlje i Kopačevo i prijamni centar u Kopačkom ritu, te državnu granicu Hrvatske i Mađarske s naseljem Draž, a u nastavku prelazi granicu i proteže se do Mohača. Kroz Kopački rit moralo se, zbog ekologije, primijeniti postupak hladnog recikliranja pa je rezultat toga uvjeta nova “off road” staza prirodnog zemljanog izgleda odlično uklopljenog u močvaru i šume. Na lijevoj strani Drave u Mađarskoj uređena su i modernizirana također dva nasipa koja povezuju naselja Revfalu i Dravasztara (3,2 km) i Felsoszentmarton i Szentborbas (6,4 km), što znači da je ukupno cikloturistima na rasoplaganju novih 27 km staza. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana