Regija
OTVARA SE BRODSKA BOLNIČKA POLIKLINIKA

Biščević: Više usluga za isti novac, kraće liste čekanja
Objavljeno 12. prosinca, 2014.
Polikliniku će sutra u 15.45 sati svečano otvoriti predsjednik Ivo Josipović

SLAVONSKI BROD - Tri godine od početka gradnje, sa zakašnjenjem od godinu i pol, slavonskobrodska bolnička poliklinika konačno će sutra (u subotu) dočekati dan otvaranja – premda još neko vrijeme neće biti potpuno spremna za pacijente. “Produženje roka gradnje prouzročeno je potrebom za izmjenom dijela strojarskog projekta koji se odnosio na sustav hlađenja - klimatizacije”, kaže Tihomir Biščević, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević”.

U poliklinici, koja se prostire na 5700 četvornih metara, na tri kata, smješteno je deset odjela s 84 nove specijalističke ambulante. “Svatko tko se koristio ambulantnim uslugama u našoj ustanovi mogao se uvjeriti da su prostori često bili nedovoljni, a uvjetima u kojima smo usluge pružali bili smo zadovoljni znatno manje od onoga što smo našim korisnicima željeli ponuditi. Često smo bili svjedoci opravdanog nezadovoljstva, ponajprije naših bolesnika, ali i bolničkih djelatnika. Stoga je razumljivo značenje činjenice da ćemo ubuduće zdravstvenu zaštitu pružati u većim, udobnijim, bolje opremljenim, riječju, znatno primjerenijim prostorima”, navodi ravnatelj Biščević.

Sukladno sa strukturnim i organizacijskim promjenama u zdravstvenom sustavu, naime, u budućnosti će se umjesto stacionarnog liječenja više koristiti usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, polikliničke dijagnostike i dnevnih bolnica, što znači - u prostorima poliklinike. Uslugama brodske bolnice godišnje se koristi više od 600 tisuća pacijenata. Prema podacima, 500 je hospitaliziranih pacijenata, a čak ih se 1500 svakodnevno koristi specijalističko-konzilijarnom zdravstvenom zaštitom. “Ove zdravstvene usluge, osim što su primjerenije suvremenim europskim i svjetskim trendovima, zasigurno su brže, financijski manje opterećuju sustav - našim ćemo korisnicima moći pružiti više usluga za raspoloživa sredstva”, dodaje ravnatelj, naglašavajući kako zbog toga pacijenti mogu očekivati postupno znatno skraćivanje lista čekanja.

Gradnjom poliklinike raspoloživi kapaciteti Opće bolnice, u čijem krugu je sagrađena, povećani su za 21 posto. Prema projektu arhitektice Slavice Vitas, prema sustavu “ključ u ruke”, gradila ju je osječka Gradnja, a radove vrijedne 36 milijuna kuna u podjednakim su iznosima financirali Ministarstvo zdravlja (10 milijuna), Brodsko-posavska županija i bolnica - iz decentraliziranih sredstava (10,62), a ostalo su kreditna sredstva (15,34 milijuna kuna).

Za početak u nove prostore bit će preseljeni oprema i aparati iz dosadašnjih specijalističkih ambulanti, a ravnatelj obećava da će početak rada poliklinike nastojati osigurati u najkraćem mogućem roku: “U nadolazećim danima, osim uz konačno uređenje prostora, aktivnosti su vezane uz dodatnu prilagodbu informatičkih sustava i telefonsku centralu, kako bi se rad u novim prostorima mogao nesmetano odvijati.”

Polikliniku će sutra u 15.45 sati svečano otvoriti predsjednik države Ivo Josipović.

Marija RADOŠEVIĆ

Poliklinika se prostire na

5700

četvornih metara, na tri kata, a u njoj je smješteno

10

odjela s

84

specijalističke ambulante

Opremanje među prioritetima Ministarstva zdravlja za 2015.

Kada je riječ o opremi, radi se o značajnoj investiciji, koja gotovo da ne odstupa od vrijednosti građevinskog dijela investicije, pa se kao izvor novca planiraju iskoristiti strukturni fondovi EU-a. Projekt je u listopadu ove godine prezentiran stručnim službama Ministarstva zdravlja, a nakon potpisivanja okvirnog sporazuma uvršten je među planirane prioritete za realizaciju tijekom 2015. godine.

Kapaciteti

brodske Opće bolnice povećani su za 21 posto

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike