Osijek
NAJAVLJUJU UŠTEDE

Vrkić: Smanjujemo broj gradskih zaposlenika i režemo sva davanja
Objavljeno 11. prosinca, 2014.
Planiranim mjerama gradski čelnici namjeravaju uštedjeti najmanje šest milijuna kuna

Suočeni s velikim financijskim teškoćama i najavama još težeg stanja, čelnici Grada Osijeka najavljuju dodatno stezanje remena u 2015. godini te niz mjera uštede, poput daljnjeg smanjenja broja zaposlenika i rezanja svih dodatnih davanja djelatnicima unutar gradskog sustava.

Gradonačelnik Ivan Vrkić ističe kako ih na takve poteze tjera teška gospodarska situacija u istočnoj Hrvatskoj, ali i činjenice kako će Osijek u idućoj, 2015. godini izgubiti gotovo 60 milijuna kuna u proračunu. Naime, čak oko 40 milijuna kuna manje prihoda prouzročit će gubitak dijela poreza na dohodak, a više od 16 milijuna kuna državne potpore Grad će izgubiti zbog izmjene paketa zakona o regionalnom razvoju i financiranju lokalne samouprave. Naime, Osijek u 2013. ima indeks razvijenosti – koji će ubuduće biti osnovni kriterij izračuna državne potpore – od 101,53 posto, dakle iznad prosjeka Republike Hrvatske, zbog čega nema pravo na financijsku pomoć.

- Već sam izjavio kako će ova gradska vlast morati biti čudotvorac da bar održi standard građana na razini na kojoj je bio. U tim nastojanjima treba još oštrije poći od sebe, iako već duže pokušavamo na različite načine ostvariti uštede u gradskom proračunu - najavljuje Vrkić.

Primjerice, u Gradu pokušavaju što više smanjiti broj djelatnika u samoj gradskoj upravi, a od sada će, tvrdi, u to uložiti još veće napore.

- Iako je i prethodni gradonačelnik Krešimir Bubalo pokušavao smanjiti broj gradskih zaposlenika, ipak smo prije godinu i pol naslijedili glomazni sustav gradske uprave s više od 250 djelatnika. Sada ih imamo oko 240, s tim da nismo nikoga otpuštali. To su mahom ljudi koji su odlazili u mirovinu, a na njihove dužnosti nismo primali druge osobe. Tako ćemo činiti i dalje, s tim da ćemo pokušati stimulirati i odlaske u prijevremene mirovine, naravno onih koji imaju uvjete za to. Prema mojem izračunu, idealno i dovoljno bi bilo oko 200 zaposlenika u samom Gradu, a efikasnost se sigurno ne bi izgubila. Dapače, smatramo da imamo dosta unutarnjih rezervi koje možemo iskoristiti preraspodjelom poslova između sadašnjih zaposlenika - dodaje Vrkić.

Što se tiče drugih konkretnih poteza, djelatnici gradske uprave – a on sugerira sličan potez uštede i tvrtkama čiji je vlasnik Grad - više ne bi trebali imati nikakve dodatke na primanja, osim onih zakonski propisanih.

- Dakle, djelatnici gradske uprave ubuduće bi trebali imati samo 'gole' plaće, bez, primjerice, uskrsnica, božićnica i drugih dodataka ili nagradnih davanja. Ovo je sada predmet pregovora sa sindikatom, a godišnje bismo na ovaj način uštedjeli oko dva milijuna kuna, što smo već ukalkulirali u gradski proračun za 2015. godinu. Ako ovaj primjer budu slijedile i tvrtke i ustanove u vlasništvu i suvlasništvu Grada, koje broje ukupno više od 2000 zaposlenika, godišnje uštede kretale bi se na razini od čak šest milijuna kuna", naveo je gradonačelnik.

Tomislav LEVAK
ZAHVALJUJUĆI "BUTRAMA" 3-4 MILIJUNA KUNA VIŠE U BLAGAJNI GPP-a

David Krmpotić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financije i nabavu, ističe kako gradski čelnici imaju još ideja i inicijativa usmjerenih na uštedu. “Primjerice, već ove godine djelatnicima gradske uprave uveli smo da umjesto 230 kuna dodatka mjesečno za prijevoz, mogu dobiti 75 posto toga iznosa ili kartu 'butru' za javni prijevoz. Ideja je da svi zaposlenici unutar gradskog sustava prijeđu na 'butru', čime bi se, prema našem računu, u blagajnu GPP-a godišnje slilo između tri i četiri milijuna kuna više”, objašnjava Krmpotić.

240

zaposlenih ima osječka gradska uprava

200

uposlenika bilo bi dostatno u upravi, drži gradonačelnik

djelatnici

bi mogli izgubiti sve dodatke na plaću

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike