Regija
PRI ULASKU U BIH MORATE RASPOLAGATI ODREĐENOM KOLIČINOM NOVCA

Za svaki dan boravka u BiH treba vam 150 KM
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

ŽUPANJA – Kada krenete u BiH, za svaki slučaj ponesite najmanje 150 konvertibilnih maraka (oko 600 kuna) kako ne biste imali problema na granici ili se morali vratiti kući. Jer upravo se to dogodilo našem sugovorniku iz Vinkovaca koji je prije nekoliko dana krenuo u Brčko i ostao zatečen neuobičajenom situacijom. Granična kontrola na ulazu u BiH upitala ga je kamo putuje, koliko se planira zadržati i koliko novca ima kod sebe, upozorivši ga da bez 150 konvertibilnih maraka stranci u tu državu ne mogu ući.

- Već godinama odlazimo u prekogranični šoping i prvi put sam doživio da me policajci na bosanskoj granici pitaju za novac i koliko dugo se namjeravam u Bosni zadržati. Sa mnom su bili i rođak iz Srbije i supruga i srećom pa smo kod sebe imali ukupno 200 eura, 250 konvertibilnih maraka i nešto kuna jer smo krenuli sebi i djeci kupiti obuću i zimske jakne i kolica za bebu. Da nismo imali novac, morali bismo se vratiti kući neobavljena posla, požalio nam se naš sugovornik.

Provjerili smo o čemu se radi. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kojom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati sa 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH. Kod utvrđivanja iznosa sredstava ocijenjeno je da je riječ o iznosu kojim stranac mora raspolagati, a koji mu je potreban za smještaj, hranu i druga sredstva za svakodnevne potrebe, te za zdravstvenu zaštitu i izlaz iz BiH. Propisan je i način na koji stranac dokazuje da raspolaže navedenim sredstvima. U razgovoru sa službenikom na graničnom prijelazu u Orašju doznajemo da to nije novost i da se ovakve odluke primjenjuju još od 2008. godine, kada je usvojen Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, te da se svake godine odlukom utvrđuje minimalni iznos sredstava koja su potrebna strancu za boravak u BiH dnevno. To se odnosi na sve strane države, pa i države regije, ali se zakonski potrebna svota novca najčešće traži od stranaca koji dolaze iz visokorizičnih migracijskih zemalja. Na stanovnike pograničnog područja koji svakodnevno odlaze u šoping rijetko se primjenjuje i sigurno im se, kaže, zbog toga neće zabraniti ulazak u BiH, iako policijski službenici na to imaju pravo.

- Malo su mi smiješne te odredbe. Znači stranac koji dođe u BiH za jedan dan boravka u toj državi morati ponijeti jednu bosansku mjesečnu mirovinu, što je stvarno apsurdno - prokomentirao je naš sugovornik.

I pri ulasku u Hrvatsku granična policija ovlaštena je od stranca zatražiti da predoči sredstva za uzdržavanje tijekom boravaka u Hrvatsku i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu. Za ulazak stranaca u Hrvatsku tih sredstava treba imati u protuvrijednost u 100 eura po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj. M.Lešić Omerović

ZA TURISTE I ONE S JAMSTVOM - 50 EURA PO DANU U RH

No, ako stranac posjeduje ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, na zahtjev policajca dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u RH.

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike