Regija
ZAJEDNIČKI PROJEKT UNIVERZALA I GRADA ĐAKOVA

Energetski certifikat
za obnovu 29 zgrada
Objavljeno 10. prosinca, 2014.

ĐAKOVO – Potpisan je ugovor o provedbi energetskih pregleda i izdavanju energetskog certifikata za prvih 29 stambenih zgrada kojima upravlja trgovačko društvo Univerzal, od čega 40 posto sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto plaćaju korisnici stambenih zgrada. Univerzal, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u povodu potpisivanja ugovora, trenutačno upravlja sa 60 stambenih zgrada ukupne površine nešto više od 57 tisuća kvadrata, s 1020 stanova i 73 poslovna prostora. Ovo je tek prva faza, a kako je rekao predsjednik Nadzornog odbora Goran Soldo, nominirali su se za još 18 zgrada. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kazao je kako je ovo nastavak suradnje Grada i Univerzala, kojem je Grad i većinski vlasnik.

- Nakon provedenog projekta vezanog uz obnovu obiteljskih kuća, gdje je riječ o iznosu od gotovo 3,5 milijuna kuna, Univerzal zajedno s Gradom provodi i drugi zajednički projekt. Riječ je o obnovi zgrada kolektivnog stanovanja. Nadam se da će kroz ovaj projekt energetske obnove i obiteljskih kuća i zgrada biti pokrenute građevinske tvrtke, ne samo s područja grada Đakova, nego i diljem Slavonije i Baranje. Time ćemo dodatno pridonijeti povećanju prihoda u gradskom proračunu, ali i kvaliteti življenja i ljepoti Đakova koji je ove godine dobio Brončani cvijet Europe - kazao je Vinković.

Goran Soldo pojasnio je prednosti certificiranja.

- Danas ne možete izvršiti kupoprodaju stana niti dobiti povoljan bankarski kredit ako nemate energetski certifikat. Do sada se cijena certifikata na tržištu kretala od tisuću do tri tisuće kuna. Ovom mjerom omogućit će se stanodavcima da kroz povoljan model iskoriste mogućnost dobivanja energetskog certifikata znatno jeftinije, već za 60-ak kuna po stanu - kazao je Soldo.

– Druga faza obuhvaća izradu projektne dokumentacije gdje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 35 tisuća kuna izradu projektne dokumentacije za stambene zgrade; od izmjene stolarije do uređenja pročelja, izmjene krova, ugradnju lifta - pojasnio je Soldo, dodavši kako treća faza, koja obuhvaća provođenje građevinskih radova, počinje već na proljeće: – U toj fazi Fond će sufinancirati obnovu stolarije, pročelja, krovišta, ugradnje lifta sa 60 posto. Ostalih 40 posto snosit će korisnici stambenih zgrada kroz pričuvu. I tu je dogovoren kvalitetan model, jer će dio koji se odnosi na korisnike biti sufinanciran iz županijskog i gradskog proračuna i to u obliku sufinanciranja kamata za gradnju.

Ugovor su potpisali direktor Univerzala Mile Kaselj i direktor Đakovoprojekta Franjo Mikuš. M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike