Regija
BELOMANASTIRSKI SREDNJOŠKOLCI

Polovina mladih spas vidi u inozemstvu,
a ostali u nekoj od državnih tvrtki
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

BELI MANASTIR - Kako bi ispipali bilo svojih vršnjaka koje malo vremena dijeli od odluke nastaviti školovanje, krenuti u poduzetničke vode, u potragu za posao ili trbuhom za kruhom u inozemstvo, učenici IV. E razreda Druge srednje škole Beli Manastir, uz voditeljicu prof. Biljanu Horvat, odlučili su provesti istraživanje o planovima učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Surađivali su s Centrom za poduzetništvo i ispostavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Učenici su nastojali doći do mišljenja vršnjaka o ulasku u poduzetništvo te doći do zaključka kakva je ovdje poduzetnička klima i spremnost na samozapošljavanje - objašnjava voditeljica Horvat. Anketirano je 89 učenika osmih razreda te 80 učenika završnih razreda srednjih škola. Nisu očekivali neki senzacionalni preokret glede poduzetničke klime u Baranji koja je već godinama na nezavidnoj razini. Od ukupnog broja ispitanika njih 49 posto žele napustiti Hrvatsku te pronaći posao u inozemstvu. Većina bi ih zemlju napustila nakon završenog fakulteta svjesni činjenice kako se u inozemstvu znanje bolje plaća. Oni koje inozemstvo ne privlači, spas vide u zapošljavanju u državnom poduzeću. Znatno je manje zanimanje za pokretanje vlastitog poduzetničkog poduhvata (16 posto), a zanemariv broj, svega sedam posto, želi raditi kod privatnika.

- Ne mogu reći da učenici nisu upoznati s mogućnostima nastavka školovanja, što ne znači da su upoznati s mogućnostima samozapošljavanja i pokretanja vlastitog posla. Više od polovine anketiranih na ovo pitanje negativno je odgovorilo, osim učenika ekonomskog usmjerenja, koji imaju predmet poduzetništvo - kaže Horvat. Ni od učenika poduzetnička klima u Hrvatskoj nije dobila zavidnu ocjenu, jer samo 11 posto misli da je ona povoljna.

S rezultatima ankete upoznali su ravnateljicu i gradonačelnika Belog Manastira.Na Zavodu za zapošljvanje jučer je evidentirano približno 6200 nezaposlenih.I.Getto

SLAB INTERES ZA PROIZVODNJU

Podjednak broj učenika osnovnih škola želi upisati gimnaziju, odnosno srednje strukovne škole. Od malog broja srednjoškolaca koji bi se pokušali baviti poduzetništvom, njih 73 posto to želi učiniti kroz neke uslužne djelatnosti, dok bi se proizvodnjom pokušalo baviti svega 27 posto srednjoškolaca.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IAKO SE TEMPERATURE VEĆ PENJU DO 30

Preuranjeno ljeto neće požuriti sezonu bazena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana