Dome slatki dome
KAKO ZAŠTITITI BILJKE

Folija, jutane vreće i topla gredica štite od mraza
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

Mraz je opasniji za biljke u proljeće nego u jesen, kada većina biljaka počinje s razdobljem mirovanja. Nekoliko je načina kako svoje biljke možete zaštititi od mraza.

Najčešći i najpopularniji način zaštite biljaka od mraza je da ih nečim prekrijete. Bitno je paziti da pokrivač ne zatežete i da ga na rubovima učvrstite kamenom, ciglom i sl., kako ga vjetar ne bi skinuo. Lakše prekrivače možete staviti bez ikakve podrške na biljke dok će teži ipak trebati neku vrstu potpore kako ne bi slomili biljku. Ako ste prekrili cijelu biljku, pokrivač trebate povremeno skidati kako bi biljke mogle disati.

Biljke možete zaliti dva dana prije očekivanog mraza. Vlažna zemlja zadržava više topline od suhe, no ova metoda je pogodna samo za slabije mrazove.

Malčiranje zemlje vrlo je popularna metoda koja će zaštititi biljke od prvih mrazova. Kao malč ili pokrivku za tlo možete koristiti slamu, borove iglice, suho lišće itd. Pojedine biljke ne podnose malč u svojoj blizini pa obratite pozornost na to.

Biljke možete skloniti i u plastenik ili na toplu gredicu koju možete napraviti i sami.

Dizajniranje vrta s uzdignutim gredicama dugoročno će pomoći oko zaštite biljaka od mraza. Uzdignute gredice olakšavaju postavljanje zaštitne folije.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike