Dome slatki dome
IBERIS - EFEKTAN UZ RUBOVE STAZA ILI U KAMENJARU

Čarobni bijeli cvjetići u vrtu ili na balkonu
Objavljeno 11. prosinca, 2014.
Kada ne cvjeta odlična je pozadina za druge cvjetajuće biljke

Iberis sempervirens višegodišnja je biljka koja cvjeta bijelim cvjetovima u rano proljeće.

Može se uzgajati u vrtu, ali i na balkonu, u posudi. Kada ne cvjeta odlična je pozadina za druge cvjetajuće biljke.

Ako želite efektan rub vrtne staze, posadite uz nju Iberis sempervirens. U rano proljeće staza će biti ukrašena mnoštvom bijelih cvjetova, a ostatak godine grmićima tamnozelenog lišća. Posebno zanimljivo izgleda posađen u kamenjar. Iberis sempervirens voli sunčani ili lagano sjenovit položaj. Iberis odlično podnosi naše klimatske uvjete i jaku zimu. Lako se širi dijeljenjem. Cvjeta od ožujka do svibnja, zavisi od jačine zime hoće li cvjetati ranije ili kasnije. Cvijet traje 15 do 20 dana.

Odgovara mu sunčan položaj, a oko zalijevanja nije zahtjevan. Nakon cvjetanja obavezno odrežite izdanke koji su cvjetali. Poželjno je biljku formirati u grmić. Razmnožava se iz sjemena, u kasnu jesen u plasteniku koji se zagrijava ili u veljači ako ne zagrijavate plastenik. Može se razmnožavati reznicama u kasno proljeće ili presađivanjem. Ne zahtijeva posebnu njegu. Raste do visine od 30-ak cm. Dobro je oko biljke nasuti pokrivku za tlo koja će ju štititi od isušivanja, korova i hladnoće. Najbolje raste na dobro dreniranom do blago pjeskovitom tlu, nije nužno tlo držati konstantno vlažnim. Iberis sempervirens ne zahtijeva prihranjivanje.

Želite li biljku razmnožiti is sjemena najprije pripremite zemlju za cvijeće i posude. U posudu sadite po jednu sjemenku, a preko nje stavite samo tanak sloj zemlje. Dok sjemenka još nije nikla zalijevajte ga prskalicom postavljenom na najsitnije kapi. Prilikom zalijevanja udaljite prskalicu bar 20 cm od posude. Cilj je da zalijete biljku izmaglicom bez da je uznemirite. Posude s biljčicama stavite u veću posudu napunjenu mlakom vodom, ostavite nekoliko minuta dok se zemlja ne napije dovoljno. Potom izvadite posude i ostavite ih na svijetlo mjesto, ali ne direktno na sunce. Cvjetne posude možete prekriti plastičnom vrećicom. Kada sjemenke proklijaju postupno uklanjajte plastičnu vrećicu kako biste provjetrili biljke. Redovno zalijevajte mlade biljke. Pazite da zemlja ne bude mokra jer to može rezultirati truljenjem korijena. Mlade biljke nakon otprilike dva i pol mjeseca možete presaditi u svoj vrt.

Iberis sempervirens možete posaditi i na otvoreno, ali valja pričekati da prođu mrazevi. (J.Kn.)

Jednogodišnji iberis

Iberis umbellata ili jednogodišnji iberis biljka je iz porodice Brassicaceae, a podrijetlom je s Mediterana. Slična je samo izgledom cvijeta trajnici Iberis sempervirens.

Cvjetovi mogu biti bijele, ljubičaste, ružičaste boje. Ova jednogodišnja biljka naraste u visinu od 30 do 40 cm. Biljka brzo raste i bogato cvjeta, a možete ju sijati direktno u zemlju već u rano proljeće.

Cvjeta neumorno cijelo ljeto pa sve do prvih mrazeva. Ako vam biljka iznikne pregusto, morate ju prorijediti na razmake od oko 20 do 30 cm da bi imala mjesta za rast.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike