Regija
SUDBINA - PRVI SUSRET BIO JE I POSLJEDNJI DAN

Otišao paučki Robinzon, sestra nakon 56
godina našla nacrt bijega iz Jugoslavije
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
Gđa Marija pronašla je čak i svoj kaput, haljinu iz 1950-ih…

Vezani članci

I ROBINZON IZ PAUČJA NA LISTI SRAMA

Starca Matu koji živi od socijale terete za 130.000 kn poreznog duga

SMRT RAZDVOJILA ROBINZONSKU BRAĆU - IVANA I MATU MORISA IZ PAUČJA KOJI SU GODINAMA ŽIVJELI U SIMBIOZI SA ŽIVOTINJAMA

Stariji brat Robinzon umro, Mate ostao sam

RASTANAK U MLADOSTI, SUSRET U STAROSTI

Brat i sestra našli se nakon 56 godina - bijega preko granice, zatvora, logora

PAUČJE – U životu, čini se, uistinu ništa nije slučajno. Potvrđuje to i nevjerojatna životna priča, sudbina s mnogo simbolike, ali i životne ironije, brata i sestre: Mate Morića iz Paučja i Marije Peršić iz Brisbanea, o čijem smo susretu nakon 56 godina, nakon njezina dolaska iz Australije, pisali nedavno, a koji su se ovih dana rastali zauvijek. Jer, Mato je u 81. godini prošle subote preminuo, i to samo dva dana uoči sestrina povratka u Australiju, odnosno, pokopan je na mjesnom groblju u Paučju dan prije njezina leta. U pet tjedana, koliko je Marija bila u posjetu bolesnome bratu njihova priča doživjela je svojevrsni epilog, a sestra se kući vratila dostojno pokopavši brata, uz pomoć Matinih malobrojnih no iskrenih prijatelja na čelu s Đakovčaninom Perom Šolom.

Mato, uvijek svoj, za mnoge krajnje drukčiji svojim načinom života, zbog čega je, kao i stariji mu brat Ivan koji je umro 2006., prozvan paučkim Robinzonom, no do kraja pošten, dobronamjeran, bio je čovjek koji nije robovao životnim klišejima i konvencionalnoj svakodnevici. Prošle subote, nakon povratka iz bolnice u dom za starije osobe nedaleko od Pleternice, izgubio je bitku sa zloćudnom bolešću. Grobni mu je humak tik do bratova… Oči je sklopio zauvijek sat vremena nakon zadnjeg susreta sa sestrom…

- Gđa Marija kaže da je tada pitao za mene… - kaže s tugom u glasu zbog odlaska prijatelja Pero Šola. Na upit otkuda toliko prijateljstvo dva čovjeka s toliko razlike u godinama, Šola kaže:

- Prepoznao je moju dobronamjernost prema sebi. Prijatelji smo postali prije 7-8 godina; pričali smo o svemu, o životu, iskustvima, razmišljanjima, Drugom svjetskom ratu, žrtvama partizanskog terora i komunizma, hodali smo po šumi tražeći njihove masovne grobnice. Mato nam ih je pokazao 12…

Šola o Matinom osebujnom stilu života kaže:

- Bio je to njegov životni izbor. Nikoga nije ugrožavao, nikome nažao učinio. Budući da ja i naša žrtvoslovna udruga HOZ Jazovka, radimo na otkrivanju masovnih grobnica prešućenih žrtava, Mato je bio poput neke kamere, snimke događaja iz Drugog svjetskog rata.

U pet tjedana boravka u RH Marija Peršić, danas u 76. godini, svakodnevno je obilazila brata u Paučju, a potom u domu i bolnici, ali i “čistila ladice svoga života”, svoga djetinjstva i mladosti u Paučju, odakle je zbog neimaštine pobjegla u Italiju sa Šimom Peršićem, za kojeg se u izbjegličkom logoru pokraj Cremone potom i udala te troje djece rodila no od kojeg se poslije, u Australiji, tako je život htio, i razvela. Bio je to bijeg kao iz kakve filmske priče, pun neizvjesnosti i straha od neuspjeha.

– Marija je u tih pet tjedana i raščišćavala obiteljsku, odnosno bratovu kuću, iz koje je otišla 1958. bijegom preko granice, i to u drugom pokušaju, jer su u prvom ona i pok. Šimo uhvaćeni i odvedeni u zatvor. I nakon 56 godina naišla je na stvari, namještaj, predmete koji i dandanas stoje na istom mjestu kao i te 1958., poput tri kreveta u prednjoj sobi. Ona je spavala na srednjem… No, danas su nagrizeni crvima… - prepričava Šola. Pronašla je gđa Marija čak i svoj kaput, haljinu iz 1950-ih…, ali i brojne, požutjele fotografije majke Magde, oca Franje, majčinog pogreba, braće, sestara, dokumente, ali i svoja pisma koja je iz Australije slala braći, neka čak i neotvorena. No, ljutnje nema, samo uspomene i žal s pitanjem je li moglo biti drugačije.

Na jednoj je fotografiji mladi Mato s harmonikom u Njemačkoj, gdje je radio u tvornici posuđa. Među pronađenim stvarima i požutjeli papir s – planom bijega preko granice u Italiju, koji je, po svoj prilici, Šimo Peršić, prešavši u Italiju, poslao Marijinoj braći! Na papiru rukom iscrtana pruga s vlakom, oznaka carinarnice, oranice, mosta, “talijanske kuće”… A na poleđini - uputa u slučaju da budu uhvaćeni.

Spremajući se na povratak kući Marija je najavila da planira doći u Hrvatsku još jednom, kaže, zbog sebe, rodbine, prijatelja. Zbog uspomena. Život uistinu piše najnevjerojatnije romane.

Suzana ŽUPAN
Uputa za bijeg: “Samo oprezno da te ne uvate”

“… samo još par riječi kad ideš na prugu gledaj neprimjetno / sama granica nije teška za preći / samo dragi šogore oprezno / da te ne uvate. Ako bi te slučajno uvatili onda samo kaži da tražiš posla / nećeš ništa biti u zatvoru/ Ovaj nacrt nemoj da bi ga nekom pokazao / Dobro ga spremi da ti ga ne nađu. Bog Hrvati”, integralni je tekst Šimine upute na poleđini plana bijega koji je poslao šogorima, Marijinoj braći, Ivanu i Mati Moriću, a na koji se oni, za razliku od sestre, ipak, nikada nisu odlučili.

Kutija izgubljenog vremena i pronađenih uspomena

Marija Peršić sobom je natrag u Australiju, u koju je 1961. s mužem i sinčićem Stranislavom putovala brodom čak 24 dana, čekajući na odlazak na taj kontinent čak tri godine u izbjegličkom logoru pokraj Cremone, ponijela samo požutjele fotografije i pisma. Stvari pronađene u kući u Paučju spremila je u jednu kutiju. “Ja bih tu kutiju nazvao 'kutija izgubljenog vremena i pronađenih uspomena'”, kaže Pero Šola.

Mato je znao

za 12 masovnih grobnica žrtava partizanskog terora

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike