Ekonomija
INVESTICIJE ĐAKOVAČKOG INSPECTA IZ EU FONDOVA

U Osijeku počinje gradnja laboratorija za kontrolu hrane, bit će otvoreno više od 20 novih radnih mjesta
Objavljeno 10. prosinca, 2014.

U Osijeku uskoro počinje gradnja najvećeg laboratorija za kontrolu hrane na ovim prostorima.

Gradit će ga đakovačka tvrtka Inspecto, na lokaciji uz Sportsko-poslovnu zračnu luku. Gradnja će se financirati iz EU fondova, potpore za ulaganje za modernizaciju postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda, procesa i/ili usluga. Ukupna vrijednost investicije iznosit će oko 3,5 milijuna eura, od čega će se iz EU fondova sufinancirati 45 % vrijednosti prihvatljivih troškova projekta.

Laboratorij će biti opremljen najsuvremenijom opremom, a prostirat će se na 2500 četvornih metara.

Sve više upita za suradnju iz cijele EU

U njemu će, kako ističe Ante Nevistić, vlasnik i direktor Inspecta, biti objedinjeni kompletni spektar analiza, od hrane, hrane za životinje, vode, tla, poljoprivrednih sirovina i sl., koje sada Inspecto obavlja na četiri umrežene laboratorijske lokacije. Prema riječima Ante Nevistića, u početku će u novom laboratoriju raditi 70 radnika: 55 koji su već stalno zaposleni, te približno 20-ak novih radnih mjesta koja će biti nužnost u provedbi ovog projekta. Inače, Inspecto najviše obavlja kontrolu i analize za velike poljoprivredne sustave, nadležne inspekcije, Hrvatsku agenciju za hranu, resorna ministarstva i kroz niz projekata surađuje s fakultetima.

Od ulaska Hrvatske u EU primjetan je sve veći broj upita za suradnju iz zemalja članica EU. Za sada, najveći strani partneri su Talijani.

Tvrtka Inspecto registrirana je u Đakovu - trenutno obavlja kontrolu i laboratorijske analize u četiri laboratorija. Takva mreža laboratorija omogućuje proizvođačima, trgovcima i sl. da svoje potrebe za analizom obave u Slavoniji, a ne u Zagrebu. Inspecto ima najviše posla u vrijeme žetve i prijema robe u silose kada kontrolu obavlja na više od 75 mjesta diljem Hrvatske, među kojima su i tranzitne luke. U 16 godina svog djelovanja Inspecto se etablirao u vrlo respektabilnu kontrolnu kuću i trenutno kontrolira 50 % poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.

Kontroliraju i prisutnost GMO-a

- Valja istaknuti da niz godina radimo razvrstavanje pšenice po kategorijama prema udjelu proteina i vlažnog glutena, te smo u cijelosti spremni za taj posao koji će biti obvezno provoditi u sljedećoj žetvi. Na svim silosima gdje Inspecto provoditi kontrolu posjedujemo aparaturu za brzo određivanje proteina (NIR analizator) – ističe Ante Nevistić.

Vrlo aktualna tema je prisutnost GMO-a u soji. Inspecto već niz godina, prilikom prijma u silose, obavlja screening prisutnosti na GMO soje, detekciju CP4 proteina – metodom koja otkriva jedno GMO zrno u 1000 zrna. Ako se utvrdi prisutnost GMO soje, uzorak se šalje u Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo – Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo gdje se utvrđuje postotak prisutnosti GMO sekvenci.

Ove godine, u sklopu projekta „Dunav soja“, ispitali smo 1000 uzoraka i nije utvrđena prisutnost GMO u soji koja se već sada izvozi.

Stalna edukacija djelatnika

- Inspecto posjeduje sva potrebna ovlaštenja, akreditacije i certifikate za obavljanje djelatnosti (ISO 9001, HRN EN ISO/IEC 17020, HRN EN ISO/IEC 17025). Članica smo GAFTA - međunarodnog udruženja trgovaca žita sa sjedištem u Londonu (kontrola i laboratorij), FOSFA, međunarodnog nadzornog tijela u trgovini uljaricama, uljima i mastima (kontrola).

Inspecto godišnje obavi 35.000 ispitivanja u svojim laboratorijima (kemijski laboratorij, mikrobiološki laboratorij, reološki laboratorij, laboratorij za tlo), uključujući i analize za ekološku proizvodnju. Za sva ispitivanja laboratorij uspješno sudjeluje u međulaboratorijskim usporedbama i slijedom toga, i naravno akreditacije metoda prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, dobili smo ovlaštenja od nadležnih institucija. Inspecto puno ulaže i u edukaciju djelatnika. Trenutno je više djelatnika na doktorskim i specijalističkim studijima na fakultetima u Osijeku i Zagrebu, tijekom godine odlazilo se na edukacije u laboratorij izvan granica Hrvatske, a redovno se sudjeluje na seminarima i radionicama iz područja djelatnosti.

Jedini u Slavoniji imaju uređaj za tekućinsku kromatografiju

Novost u Inspecto laboratoriju je nabava novog uređaja za tekućinsku kromatografiju s masenim detektorima (LC-MS/MS) koji omogućava detekciju do 230 aktivnih tvari u voću, povrću i žitaricama. Osim pesticida LC-MS/MS tehnikom obavlja se određivanje mikotoksina u hrani i hrani za životinje (ukupni aflatoskin, aflatoksin B1, aflatoksin M1, deoksinivalenol, zearalenon, ukupni fumonizin, okratoksin A, T-2, HT-2, patulin), vitamina, ergot alkaloida... Moramo napomenuti da je to jedini takav uređaj u Slavoniji. Pri završetku je berba kukuruza roda 2014, u kojoj je laboratorij obavio više od 1300 analiza mikotoksina - kaže Nevistić. Nije uočena značajna pojavnost aflatoksina, ali je zbog izrazito kišnog, vlažnog ljeta detektiran veći postotak fuzarijskih mikotoksina (DON, zearalenon, fumonizin), koji se kreću u granicama preporučenim za hranu za životinje. Preporuka poljoprivrednicima bi bila da ne ostavljaju berbu kukuruza za proljeće, kako bi spriječili povećanje koncentracije mikotoksina u zrnu.

Zdenka RUPČIĆ
BRZE I VRLO POUZDANE ANALIZE

U tehnički moderno opremljenim laboratoriju Inspecta provode se ispitivanja LC-MS/MS tehnikom ostataka više od 200 aktivnih tvari pesticida, mikotoksina u hrani i hrani za životinje (ukupni aflatoskin, aflatoksin B1, aflatoksin M1, deoksinivalenol, zearalenon, ukupni fumonizin, okratoksin A, T-2, HT-2, patulin), vitamina, ergot alkaloida…

ANTE NEVISTIĆ

vlasnik i direktor Inspecta

Hrvati mogu biti sigurni u zdravstvenu ispravnost hrane

- Na razini države postoji kvalitetna mreža laboratorija i sustav kontrole hrane je dobro uređen. Hranu, od sirovine do gotovog proizvoda, nužno je kontrolirati kako bismo zadržali kvalitetnu razinu zdravstvene ispravnosti proizvoda kroz HACCP sustav i zaštitili krajnje potrošače.

3,5

milijuna eura iznosit će cjelukupna investicija

45%

od ukupne vrijednosti projekta financirat će se iz EU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike