Osijek
DODIJELJENE MIROVNE NAGRADE I PRIZNANJA “KRUNOSLAV SUKIĆ”

Dobitnici C. R. Fowle, Bojan Glavašević te Staša Zajović i “Žene u crnom”
Objavljeno 9. prosinca, 2014.

U osječkom HNK-u Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizirao je svečanu dodjelu mirovne nagrade i priznanja “Krunoslav Sukić” za 2014. godinu. Čast je ove godine ukazana Cliveu Richardu Fowleu, Staši Zajović i “Ženama u crnom”, Bojanu Glavaševiću, učenicima i nastavnicima OŠ Eugen Kumičić iz Rijeke i Dini Telećanu.

Cliveu Richardu Fowleu, pastoru iz Velike Britanije, odano je priznanje za dvadesetogodišnji rad i hod uz ljude i zajednice povrijeđene ratom u istočnoj Hrvatskoj. Staša Zajović i organizacija “Žene u crnom” iz Beograda nagrađene su za dugogodišnji, javni, dosljedan i prepoznatljiv antiratni i mirotvorni angažman, a Bojan Glavašević za dosljednost življenja stava “ne mrzim, ali mi je stalo”, koji, kako je istaknuto, može predstavljati zajedničko tlo, polazište za dijalog, dogovor, suradnju na onim pitanjima koja danas potresaju hrvatsko društvo. Učenici i nastavnici OŠ “Eugen Kumičić” iz Rijeke primili su priznanje “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici, a Dino Telećan za knjigu godine 2013./2014. koja pridonosi razumijevanju mirotvorstva i nenasilja za roman “Dezerter”.

Kako je ovom prilikom rekla Katarina Kruhonja iz Centra, nagrada “Krunoslav Sukić”, utemeljena 2009. godine, dodjeljuje se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka, te izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Sve u čast jednog od svojih utemeljitelja Centra, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića, čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire - svakog živog bića i svega stvorenoga. I. Solar

Ivan VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Za mir treba hrabrosti

Ovogodišnje je laureate pozdravio te im čestitao na priznanjima i gradonačelnik Ivan Vrkić. “Poznato je da se javno volimo Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i ja, još iz vremena mirne reintegracije, zbog čega mi je danas pravo zadovoljstvo podržati dodjelu nagrada “Krunoslav Sukić”. Osijek je nepokoreni grad, ali i grad mira. Hrabrosti je trebalo da se dođe do mira, i u tomu su u teškim vremenima u Osijeku jednako hrabri bili i branitelji, ali i mirotvorci koji su štitili ljudska prava bez obzira na to s koje su strane ta prava bila ugrožavana”, rekao je Vrkić.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike