Regija
PRESUDILA IM TROMOST DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Cijeli pogon opožaren, pokidani
su i zapaljeni svi elektrokabeli
Objavljeno 9. prosinca, 2014.
- Račun je blokiran, a bez novca ne mogu zaštititi imovinu - kaže Miroslav Mikić

VRPOLJE - Sedmu godinu otkako je prestala proizvoditi i četvrtu od početka stečaja, vrpoljačka je Sušionica u sve lošijem stanju i svakodnevno na meti lopova. Posljednja, deseta, dražba održana je u veljači ove godine s početnom cijenom od 10.340 milijuna kuna, a ni tada nije bilo zainteresiranih kupaca. Zbog čega se agonija propale Sušionice razvlači u nedogled, više nikome nije jasno. Trenutna bi se situacija mogla nazvati pat-pozicijom, kaže stečajni upravitelj Miroslav Mikić, a razlog tome je, smatra, neodlučnost razlučnih vjerovnika, koji bi stečajnoj sutkinji trebali predložiti početne cijene za sljedeće dražbe. “Imam usmenu izjavu jednog razlučnog vjerovnika kojom je tražio moratorij od šest mjeseci, jer su navodno bili u kontaktu s potencijalnim kupcima. I tih pola godine već je davno prošlo, a ništa se nije dogodilo”, kaže Mikić. Posljednja inicijativa u vezi sa stečajem potekla je, navodi, od predstavnika Porezne uprave, koji su na zahtjev Ministarstva financija (jednog od razlučnih vjerovnika) trebali istražiti kolike bi bile obveze vjerovnika ako preuzmu predmete svog razlučnog prava. “Rekao sam da bi u stečajnu masu trebali uplatiti paušalno deset posto vrijednosti Sušionice i troškove koji su u međuvremenu nastali čuvanjem. Od tada nema odgovora ni određivanja dražbe za prodaju imovine”, kaže Mikić.

Kako je prije godinu i pol zbog nedostatka novca ukinuta čuvarska služba, Sušionica zjapi prazna, pa je već tri puta bila ozbiljnije na meti kradljivaca. Pokidani su i zapaljeni svi elektrokabeli, cijeli nekada primjerno održavan pogon opožaren je, a materijalna šteta procijenjena na više od 1,1 milijun kuna. Pretužna slika, kaže Ante Jelušić, koji je od prvoga do posljednjeg dana zajedno sa suprugom radio u tvrtki na koju je bio ponosan. “Volio bih da je deset kilometara dalje, ovako mi je teško gledati propadanje i nebrigu”, veli Ante, uvjeren da je za sve kriva politika. Izgubio je vjeru da će ikada dobiti 200 tisuća kuna, koliko je Sušionica dužna supružnicima.

Što se dogodilo s tvrtkom koja je samo tri godine (od 2002. do 2005.) normalno proizvodila, a nakon što je počela pružati usluge sušenja, vrlo brzo počela tonuti u stečaj, odreda se pitaju Vrpoljčani. Riječ je o poljoprivrednom kraju i ljudima naviklim na proizvodnju povrća, a u neposrednoj je blizini i 50 hektara državne zemlje zarasle u korov, koja nikada nije iskorištena za proizvodnju i preradu povrća. Razlučni vjerovnici - CERP (prije AUDI), Ministarstvo financija i Porezna uprava Područni ured Slavonski Brod (koja ima upisanu hipoteku na svim pokretninama) - gotovo godinu dana ne poduzimaju ništa, a stečajni upravitelj podsjeća kako ima vezane ruke. Račun stečajnog dužnika blokiran je već gdinu dana. “Bez novca ne mogu angažirati ljude i efikasno zaštititi imovinu”, kaže Mikić. Ministarstvo financija već treći put zahtijeva istu početnu cijenu od oko deset milijuna kuna, što je 29 posto procijenjene vrijednosti Sušionice (od 36 milijuna kuna), što je, prema svemu sudeći, precijenjeno. Desetak dosadašnjih potencijalnih kupaca je odustalo, a nekada uzorno postrojenje sa suvremenim strojevima danas djeluje avetinjski. Percepcija je javnosti da se sve radi namjerno kako bi se nekome omogućila kupnja “za jednu kunu”. Razlog odugovlačenju proizlazi iz tromosti državnih institucija, smatra stečajni upravitelj, kojemu također ne odgovara ovakvo stanje jer će za odrađeni četverogodišnji posao biti plaćen tek iz postotka unovčene imovine, na kraju stečajnog postupka. Do kada će trajati agonija vrpoljačke Sušionice, za koju je i resorni ministar Tihomir Jakovina više puta izjavio kako neće dopustiti da propadne, teško je pretpostaviti.

Marija RADOŠEVIĆ
Ukraden traktor i prikolice

Provaljeno je kroz ogradu sa stražnje strane tako da su kradljivci prije pola godine neopazice odvezli veliki traktor John Deer, dvije prikolice i traktorsku prskalicu, a šteta iznosi oko 270 tisuća kuna. Dio ukradenoga policija je pronašla u Antinskoj Mlaki kod Vinkovaca, odakle su i lopovi, protiv kojih je podignuta optužnica.

Nakon požara

krov propušta, otpadaju stropne ploče

Materijalna šteta u pogonu veća je od

1,1

milijun kuna

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike