Osijek
PO GLASOVE OD VRATA DO VRATA

Mogli bi vam zakucati na vrata Krešimir
Bubalo, Željko Kraljičak ili Željko Vranješ
Objavljeno 9. prosinca, 2014.
Lijeva kolacija neće ići od vrata do vrata, nego će održavati predizborne skupove

Predizborna kampanja “od vrata do vrata” u borbi za glasove na predstojećim izborima za gradske četvrti i mjesne odbore Grada Osijeka ove je godine postala pravi hit, pa tako Osječanima u svakom trenutku na vrata mogu pokucati primjerice bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji se bori za GČ Donji grad, ili Željko Vranješ, njegov oponent iz iste četvrti i redova HDZ-a, a Osječanima poznat kao dugogodišnji ravnatelj osječke bolnice.

U Retfali Osječane na kućnom pragu može iznenaditi dožupan Željko Kraljičak (HDSSB), a primjerice na Brijestu predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić. Upravo su HDZ (s kojim je u nekoliko četvrti i odbora u koaliciji i BUZ) te HDSSB (na više mjesta u koaliciji sa HSP-om) dvije stranke koje su najaktivnije u borbi za glasove od vrata do vrata, a Kramarić tvrdi kako je razlog tomu što su upravo ove dvije stranke jedine shvatile da su stanovnici gradskih četvrti ti koji daju plus ili minus.

Nema nedodirljivih

- U nas nema nedodirljivih i u borbu za glasove idemo svi, jer glasači ne prepoznaju titule, nego čovjeka i to imaš li vremena za njih ili nemaš. Situacija je danas drukčija i građani vide da je prošlo vrijeme masovnih skupova, a pravi problemi rješavaju se u neposrednom kontaktu. No, za HDZ ovo nije ništa novo i mi se na ovakav način svojim sugrađanima obraćamo još od 2010., kada je za nas i započela ova kampanja - kaže Kramarić.

U HDSSB-u ističu kako su se za ovaj oblik kampanje odlučili jer zapravo u svakoj četvrti žele stvoriti koaliciju sa sugrađanima. Tako Željko Kraljičak, kao predsjednik HDSSB-a za GČ Retfala svakodnevno obilazi svoje sugrađane.

- Htjeli smo stvoriti program prioriteta kapitalnih investiranja na način da naše sugrađane pitamo što oni žele i vide kao prioritet. Nije jednostavno pojaviti se prvi put na vratima i pitati ljude što žele jer su zasićeni anketama koja provode istraživanja, ali kada im govorite o bliskim temama, vidite koliko žele sudjelovati. Program koji mi nudimo u GČ Retfala je program naših sugrađana. Oni su naša glavna koalicija. Ovo je novi način komunikacije koji je opravdan i vjerujem da ćemo ga potvrditi izbornim rezultatima - kaže Kraljičak.

Uz HDSSB, Nezavisna lista Ante Đapića jedina je koja je predala liste za svih 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora, a njezin lider, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, neće koristiti klasičan pristup “od vrata do vrata”.

- Razmišljali smo o tome i zaključili da ne trebamo ići i kucati svima na vrata, već eventualno samo onima za koje znamo da su naši simpatizeri i članovi te im pokazati da znamo tko su i brinemo se za njih. Ostalima ćemo se obratiti preko malih skupova koje ćemo organizirati u svih 15 četvrti i odbora, počevši od MO Cvjetno, zaključno s 11. prosinca i središnjim skupom u GČ Gornji grad - najavljuje Anto Đapić.

Za sličan pristup odlučila se i tzv. lijeva koalicija SDP-HNS-HSU-SU, a objašnjava ga Vladimir Ham, osječki dogradonačelnik i nositelj njihove liste za GČ Tvrđa.

- Sve do nedjelje, 14. prosinca, i održavanja mjesnih izbora, aktivno ćemo se družiti s građanima i razgovarati o problemima koji ih tište i što žele da se napravi u njihovoj gradskoj četvrti i mjesnom odboru. Svakome nositelju liste ostavili smo slobodan izbor kako će to činiti, ali ne vjerujem da će ići doslovce od vrata do vrata, jer ljudi često ne vole da im se narušava njihova privatnost, osobito ako nisu skloni našoj opciji. Imat ćemo nekoliko skupova građana na kojima ćemo objediniti područja više četvrti i odbora - najavljuje Ham.

Nefreteta Z.EBERHARD/Tomislav LEVAK
GOGO se građanima obraća preko društvenih mreža

Premda ni ostalim opcijama nije strano obraćanje građanima preko društvenih mreža, tu mogućnost nekako najviše koristi Građanska opcija grada Osijeka (GOGO), koja je predala 11 lista. “Nećemo sigurno ljudima kucati na vrata, ali već danima i tjednima pokušavamo s njima komunicirati na ulici, u trgovini, gdje god uspijemo. Nećemo imati klasične skupove, ali na jednoj konferenciji za novinare podsjetit ćemo javnost što su sve učinili gradski vijećnici GOGO-a”, naglasio je Miroslav Vanek, prvi čovjek GOGO-a.

kANDIDATi ljuti ŠTO SE baš sad uređuju prostori GČ NOVI GRAD

Još jedan razlog za nervozu u predizbornoj kampanji izazvala je i odluka da se upravo ovih dana započne renoviranje prostora u kojem se nalazi GČ Novi grad, točnije prostorija u Robnoj kući Sjenjak. Dio tamošnjih kandidata tvrdi kako se time opstruira njihova mogućnost za predizborne aktivnosti, no iz Grada poručuju kako prostora za aktivnosti ima dovoljno. “U GČ Novi grad postoje još dvije dvorane, jedna je u Svačićevoj ulici, a druga u Divaltovoj i obje su slobodne za sve političke skupove. Sada smo dobili ponudu donatora da nam oliči prostorije na Sjenjaku te sredi stolariju i radijatore, i u ovakvim vremenima kada se štedi svaka kuna, uistinu bismo bili ludi i rasipni da smo to odbili. Upravo taj prostor na Sjenjaku ubuduće će biti Centar za socijalnu podršku i iz tog razloga sada se i uređuje, a radovi će trajati tek nekoliko dana i dvorana će biti slobodna do dana izbora”, komentirao je Siniša Gregoran, zamjenik pročelnika UO za urbanizam Grada Osijeka.

Probleme

stranke rješavaju u neposrednom kontaktu s građanima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike