Osijek
OKRUGLI STOL CENTRA ZA MIR, NENASILJE I LJUDSKA PRAVA

Žrtve obiteljskog nasilja teško do krova nad glavom
Objavljeno 6. prosinca, 2014.

U organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava održan je okrugli stol o temi “Problemi stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji”.

Cilj skupa bio je otvaranje komunikacije između civilnog i javnog sektora o stanju i problemima zabilježenim u provedbi “Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. godine - Mjere 7 osiguranje trajnog i privremenog stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji”, te mogućnostima za njezino unaprjeđenje. Svoja su gledišta vezano uz ovu problematiku iznijeli Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Mirela Stanić-Popović, predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Petar Mrkonjić, načelnik Sektora za gospodarenje i upravljanje stambenim jedinicama, te predstavnici Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, Grada Osijeka, Skloništa za žrtve nasilja u obitelji, Centra za socijalnu skrb Osijek i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava nasilja s područja Grada Osijeka. Donesen je zaključak kako na nacionalnom nivou ne postoji jedinstveni program koji odgovara stvarnim potrebama stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja, već tek polovična rješenja za područja od posebne državne skrbi. Kao i da je riječ o situaciji koja se mora promijeniti jer crne statistike upozoravaju kako se oko 35 posto žrtava obiteljskog nasilja vraća pod krov zlostavljaču jer nema drugog izbora. I. Solar

ZAGREB - DOBAR PRIMJER

Ovom prilikom predstavnici Grada Zagreba predstavili su svoju dobru praksu stambenog zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja koji je usvojio i uspješno provodi u sklopu Zagrebačke strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. godine. Ovom strategijom žrtve nasilja u Zagrebu lakše i u kraćem roku bivaju stambeno zbrinute.

Možda ste propustili...

KNJIŽEVNI KVIZ PREKO PLATFORME MYQUIZ

“Čitaj me, pa gledaj”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana