Osijek
VEČER MATEMATIKE OKUPILA GOTOVO 600 SREDNJOŠKOLACA

Matematički forenzičari otkrivali prave zločine kao CSI detektivi
Objavljeno 5. prosinca, 2014.

Večer matematike, manifestacija koju je iniciralo Hrvatsko matematičko društvo, održana je, drugu godinu zaredom.

Domaćin i organizator je bila Treća gimnazija (prirodoslovno-matematička), u suradnji Udruge matematičara Osijek i Odjela za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera, a okupila je gotovo 600 srednjoškolaca iz Osijeka i Osječko-baranjske županije.

- Prijavili su se i odazvali učenici iz svih osječkih srednjih škola, a pridružili su nam se srednjoškolci iz Valpova, Đakova i Srednje škole Dalj. Večer matematike osmislili smo kao skup interaktivnih radionica i predavanja koja potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zanimljivim aktivnostima učenicima otkriva često zaboravljenu zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme svakodnevno svi uspješno rješavamo, iako toga nismo ni svjesni - kaže prof. Aleksandra Floreani, predsjednica programskog i organizacijskog odbora Večeri matematike i članica IO Udruge matematičara Osijek.

Predavači su bili učenici i profesori Treće gimnazije, profesori matematike iz ostalih srednjih škola, predavači s Odjela za matematiku i studenti, bivši učenici Treće gimnazije.

Predavanja koje su održali učenici Treće gimnazije Marin Ivanković, Matej Velko, Bruneta Utvić i Marin Liović, pokazala su da matematički zakoni vrijede i u prirodi, a ne samo na papiru te da ta znanost krije mnoge zanimljivosti. “Dosta sam se pripremala, no trema je bila velika. Ipak, zadovoljna sam odazivom, jer učionica je bila puna zainteresiranih učenika, koji su pozorno slušali”, rekla nam je Bruneta.

Bilo je doista mnogo toga zanimljivog: matematički forenzičari rješavali su zločin, jedna je radionica nosila naziv Matematičke tajne, a bilo je tu trikova s kartama, ali i gatanja, kojemu nije odolio ni zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, inače bivši učenik Treće gimnazije. Nakon radionica održan je kviz Najslabija karika.

Vesna LATINOVIĆ

Sudjelovali su učenici iz svih osječkih srednjih škola, a pridružili su im se srednjoškolci iz Valpova, Đakova i Dalja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike