TvObzor
HRT 1

Zavičaj - život na engleskom selu
Objavljeno 5. prosinca, 2014.
Bert Middleton doživio je čak stotinu godina, a njegov život od djetinjstva pa sve do duboke starosti poslužio je kao okosnica dramske radnje. Njegovo posljednje veliko prisjećanje potiče nas na razmišljanje i o vlastitoj nedavnoj prošlosti

Britanska serija “Zavičaj” (u originalu “The Village”), koja govori o turbulentnom životu i događajima u jednom engleskom selu tijekom 20. stoljeća, djelo je BAFTA-om nagrađenog scenarista Petera Moffata (Silk, Hawking, Criminal Justice, Einstein and Eddington), s Johnom Simmom i Maxine Peake u glavnim ulogama. Rođenja, smrti, ljubavi i izdaje, veliki politički događaji, svijest o nacionalnom identitetu, način rada, poštovanje pravila i pobune, seksualni odnosi, religija, klasa te oblikovanje modernog sjećanja - sve je to prikazano na primjeru života seljana i samoga sela.

Obitelj Middleton

Bert Middleton doživio je čak stotinu godina, a njegov život od djetinjstva pa sve do duboke starosti poslužio je kao okosnica dramske radnje. Njegovo posljednje veliko prisjećanje potiče nas na razmišljanje i o vlastitoj nedavnoj prošlosti. Radnja serije započinje 1914., a završava 1920. godine. Mladi Bert Middleton (Bill Jones) odrasta u posvemašnjem siromaštvu na farmi u Derbyshireu. Njegovi roditelji John (John Sim) i Grace (Maxine Peake) daju sve od sebe ne bi li othranili Berta i njegova starijeg brata Joea (Nico Mirallegro). John je ponosan i krut te ga proganja i muči vlastita prošlost. Grace je svoj život pak posvetila tome da zaštiti sinove od njegova silovita očaja. Hoće li njezina žrtva postići svrhu? Može li se John iskupiti? Hoće li Bert očuvati svoju duhovitu i nježnu narav te bujnu maštu? Kako bi dopunio obiteljske prihode, Joe radi u vlastelinskoj kući gdje susreće Caro Allingham (Emily Beecham)...

Glumačka ekipa

Upoznajemo zatim vlasteline, obitelj Allingham. Clem Allingham (glumi je Juliet Stevenson) živi na rubu sela sa svojim obogaljenim mužem i odraslom djecom; mjesnim članom parlamenta Edmundom (Rupert Evans), pjesničkom dušom Georgeom (Augustus Prew) te nestabilnom kćeri Caro. Jim Cartwright (scenarist drama “Roa” i “The Rise and Fall of Little Voice”) glumi Petera, vlasnika seoske krčme, a u ostalim su ulogama: Anthony Flanagan, Annabelle Apison, Joe Armstrong, Matt Stokoe, Stephen Walters, Scott Handy i Alfie Stewart koji u šestoj epizodi glumi Berta Middletona kao tinejdžera. Ova je šestodijelna serija snimljena na lokacijama u Peak Districtu.

Pripremio: Nikola KUČAR
PRVA EPIZODA

Sadašnjost. Bert Middleton je drugi najstariji čovjek u Britaniji, a o njegovu životu i selu snima se film. On nas vraća u ljeto 1914. godine kada je bio tek dvanaestogodišnjak. Bert i njegov brat Joe zaljubili su se u istu ženu, a Britanija je objavila rat Njemačkoj. Joe razmišlja o tome ne bi li se trebao prijaviti kao dobrovoljac, a Grace ga nagovara da se zauzme za svoju slobodu.

PRODUKCIJA SERIJE

Glavne uloge u serijalu tumače John Simm (John Middleton), Maxine Peake (Grace Middleton), Bill Jones (Bert Middleton), Nico Mirallegro (Joe Middleton), Juliet Stevenson (Clem Allingham), Emily Beecham (Caro Allingham) i Rupert Evans (Edmundom Allingham). Autor scenarija je Peter Moffat, a izvršni producenti: John Griffin, George Faber, Charles Pattinson, Polly Hill i Peter Moffat.

Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike