TvObzor
SERENA PREMA BESTSELERU RONA RASHA

Nova suradnja Bradleya Coopera i Jennifer Lawrence
Objavljeno 5. prosinca, 2014.
Radnja romana Rona Rasha počinje netom nakon sloma burze 1929. i s početkom Velike depresije, a smještena je najvećim dijelom u ruralnu zajednicu u planinama Sjeverne Karoline Smoky Mountains

Planine Sjeverne Karoline krajem 20-ih godina prošlog stoljeća - George i Serena Pemberton (Bradley Cooper i Jennifer Lawrence), zaljubljeni mladenci počinju graditi šumarsko carstvo. Serena ubrzo dokazuje da je ravna svakom muškarcu: nagleda šumske radnike, lovi čegrtuše, spašava živote u divljini. Pembertonovi neće dopustiti da išta stane na put njihovoj ljubavi i ambicijama, no kada Serena otkrije Georgeovu skrivenu prošlost i suoči se sa svojom sudbinom koju ne može promijeniti, strastveni brak Pembertonovih počinje se raspadati vodeći prema dramatičnom obračunu.

Likovi i glumačka postava

Glavne uloge u filmu tumače Bradley Cooper, koji tumači ulogu Georgea Pembertona, i Jennifer Lawrence, koja glumi njegovu surpugu Serenu. Scenarist Christopher Kyle bio je zadivljen hrabrošću Georgea Pembertona, koji je odlučio okrenuti leđa privilegijama s kojima se rodio i otići u divljinu rušiti drveće i loviti. Redateljica Susanne Bier kaže kako Bradley koji utjelovljuje snagu, tvrdoglavost i inteligenciju i jednako tvrdoglava, snažna i prekrasna žena, koju glumi Jennifer Lawrence, zajedno stvaraju vrlo eksplozivnu energiju. Bradley i Jennifer su već uspješno surađivali na filmu Davida O. Russella “Silver Linings Playbook”. S druge strane, Serena je ženstvena, prelijepa žena, odrasla u očevoj šumarskoj bazi u Coloradu i cijeli je život živjela i radila s muškarcima. Zahvaljujući svojoj snažnoj osobnosti i neustrašivosti, ona je vjerojatno jedina žena u koju se Pemberton mogao zaljubiti. Ta se priča na površini čini prilično tradicionalnom, no zanimljivo je gledati kako se likovi razvijaju.

Od romana do ekrana

Radnja romana Rona Rasha počinje netom nakon sloma burze 1929. i s početkom Velike depresije, a smještena je najvećim dijelom u ruralnu zajednicu u planinama Sjeverne Karoline Smoky Mountains. Izazov scenaristu bio je što pri adaptaciji romana zadržati, a što izbaciti, što je uvijek bolan proces. Trebalo je utvrditi glavnu priču, pa je fokus pao na ljubavnu priču Pembertona i Serene i način na koji njihova strast postaje mračna kada stvari krenu naopako. Producentu Toddu Wagneru posebno je privlačna povezanost razdoblja Velike depresije s današnjim vremenom i okolnostima, u kojima, s jedne strane, imamo uspješne i bogate ljude, kroz koje je radnja ispričana, te one siromašne, koji se pokušavaju domoći bilo kakvog posla, pa makar bio opasan za život, jer osjećaju da nemaju drugog izbora.

Pripremio: Nikola KUČARFOTO: BLITZ
REDATELJICA FILMA

Susanne Bier je uspješna scenaristica i redateljica koja potpisuje film “In A Better World”, nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film 2011. te talijanskim Zlatnim globusom za najbolji europski film i nagradom za najbolju režiju na dodjeli europskih “Oscara“. Njezin redateljski prvijenac na engleskom bio je nagrađivani film “Things We Lost in the Fire” (2007.), u kojem glume Halle Berry i Benicio Del Toro. Prije njega potpisuje hitove “After the Wedding” (2006.), također nominiran za Oscara za najbolji strani film, te “Brothers “(2004.), koji je, između ostalog, dobio nagradu publike na filmskim festivalima Sundance i Boston Independent Film Festival.

IZVORNO IME: Serena

REDATELJ: Susanne Bier

ŽANR: drama

ULOGE: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence

TRAJANJE FILMA: 109 minuta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike