Regija
OBNOVA NA POPLAVLJENIM PODRUČJIMA ŽUPANJSKE POSAVINE

Zbog nepoštovanja ugovora
o obnovi intervenirala i policija
Objavljeno 4. prosinca, 2014.
Gunjanci su vjerovali kako će Božić dočekati u svojim domovima, ali...

GUNJA – Šest i pol mjeseci od nezapamćenih poplava koje su potopile istočni dio županjske Posavine i nanijele milijunske štete, život se na to području polako vraća, ali za stradale mještane presporo. Gunjanci su vjerovali kako će Božić dočekati u svojim domovima, ali, sudeći prema situaciji na terenu, polovina njih kući će se vratiti tek za Uskrs sljedeće godine.

U Gunji je, prema riječima načelnika Hrvoja Lucića, do sada obnovljeno 298 kuća, a morat će se sagraditi više od 200 novih, što je golem posao. U obnovi je angažirano 20 tvrtki, radi se od jutra do mraka, ali vremenske prilike ne idu im naruku, puno je vlage u zraku i kuće se teško suše. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Gunje upozoreno je na sve veće probleme u obnovi, ali i izostanak bilo kakve koordinacije s općinskom vlašću, zbog čega na terenu dolazi do apsurdnih situacija. Iako je rečeno da će prioritet u obnovi imati obitelji s više djece, školarcima te stari i nemoćni, obnavljaju se kuće onima koji i ne žive u Gunji. Sve je veće i nezadovoljstvo mještana koji se žale na površno obavljene radove, nepoštovanje ugovora o obnovi kuća potpisanog s Ministarstvom graditeljstva, u kojima je točno definirano što se obnavlja, vrsta materijala koji se ugrađuje i sve ostale pojedinosti. Pojedini mještani se žale da su im zidovi i podovi već ispucali, da se vrata ili prozori ne mogu zatvoriti jer nisu dobro postavljeni…

A načelnik Hrvoje Lucić upozorio je i na sve veće probleme koje Gunjanci imaju s nadzornim organom koji se oglušuje na ugovore o obnovi i samovoljno određuje što će se i kako raditi, suprotno dogovorenom, čemu se vlasnici protive, pa je u pojedinim slučajevima morala intervenirati i policija. O tome je, kaže, izvijestio i ministricu graditeljstva Anku Mrak – Taritaš koja je jasno poručila da nadzorni organ ne može mijenjati odredbe ugovora bez suglasnosti vlasnika i utvrđene procedure. Također se sve češće događa da se ljudima čije su se kuće tek počele obnavljati dovozi namještaj, a oni ga nemaju gdje odložiti niti ga se usude skladištiti u vlažne prostorije jer će ga do proljeća vlaga uništiti, dok ga oni mještani, čije su kuća završene, još uvijek čekaju.

A gunjanske vijećnike zanimala su i saznanja načelnika o početku obnove gospodarskih, poslovnih i ugostiteljskih objekata i kako će se oni kategorizirati. Lucić ih je izvijestio o tome da mu je ministrica Mrak-Taritaš rekla da su sada prioritet obiteljske kuće, a kada se one obnove, tada na red dolaze drugi objekti, što je zabrinulo obrtnike koji strahuju kako će biti prisiljeni staviti ključ u bravu jer do tada neće moći opstati. Načelnik je obećao je da će se zauzeti i za produženje mjera Zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta za još šest mjeseci kako bi se zadržao već ionako mali broj radnika. Iznio je i informaciju da je tvrtka Malagić koja se bavi proizvodnjom namještaja u Gunji navodno tužila državu i traži nadoknadu štete u iznosu od čak osam milijuna eura, što su vijećnici ocijenili nerealnim. A radnici tvrtke strahuju da vlasnik tvornice u Gunji više i ne namjerava pokrenuti proizvodnju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
OD JAKOVINE NI TRAGA NI GLASA

Načelnik Hrvoje Lucić rekao je da je razgovarao i s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i pokušao doznati što je s isplatom odštete za poljoprivrednike. On mu je obećao doći u Gunju i sastati se s njima, od tada je već dosta prošlo, ali do danas se nije pojavio.

20

tvrtki angažirano je na obnovi u Gunji

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike