Sport
FAKULTETSKI KLUB

Kolegij za šah omogućit će osječkim
studentima i stipendije u SAD-u
Objavljeno 3. prosinca, 2014.

Kada legendarni velemajstor i šahovski kroničar Vlado Kovačević u nekad vrlo popularnim, a na žalost ljubitelja šaha sve rjeđim “Šahovskim komentarima” nekoga oslovi sa “studenti”, u hrvatskom šahu gotovo da više nema onoga koji pod tim nadimkom ne prepoznaje osječkog šahovskog prvoligaša.

Od 2009. godine klub sa 60-godišnjom tradicijom nosi naziv ETF Osijek te je tako postao rijedak slučaj u Hrvatskoj da jedna prvoligaška momčad nosi naziv fakulteta. Sve je krenulo na inicijativu prof. dr. Radoslava Galića, šahovskog zaljubljenika, koji nije samo vidio ovaj oblik suradnje nego je želio šah uvesti i kao fakultetski predmet.

Kolegij za šah i računarstvo

- Prirodno sam kao matematičar promišljao o šahu koji je odličan za učenje nekih teoretskih postavki. Primjerice teorije o odlučivanju. Najprirodnije je bilo vezati šah uz računarstvo i zato sam sadašnjem dekanu, prof. dr. dragi Žagaru, a onda prorektoru uputio prijedlog o uvođenju kolegija za šah i računarstvo, koje je on prihvatio - pričao je profesor Galić.

Danas je kolegij za šah i računarstvo izborni predmet, koji trenutno pohađaju 44 studenta i u svakoj generaciji prihvaćen je iznimno dobro, a prepoznat je i daleko izvan hrvatskih granica.

- Bila je to od početka dobra priča, a zanimanje za suradnju i po znanstvenoj i po šahovskoj osnovi pokazalo je Sveučilište u Dallasu, koji su spremni stipendirati studente šahiste - rekao nam je prof. dr. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta, kojeg smo otvoreno pitali potmomaže li njegov fakultet i financijski radu kluba.

- Jasno je iz kojih se sredstava fakultet financira i za koje aktivnosti mogu doći posebne potpore države. U našim programima ograničene su mogućnosti, tolerira se tek odlazak na natjecanja, posebice naše studentske šahovske ekipe te, naravno, svaka stručna pomoć.

A i studentska šahovska ekipa ove je godine ostvarila vrlo vrijedan rezultat. Studentska momčad ETF Osijek plasirala se iz Treće u Drugu hrvatsku ligu.

- Većina igrača su studenti i profesori s Elektrotehničkog fakulteta, ali za ovu prigodu imali su pojačanje u nekim iskusnijim igračima - pričao je Branimir Jukić, predsjednik Šahovskog kluba ETF Osijek, i sam aktivni šahist.

Momčad od studenata i profesora

- Prva momčad nam je dugogodišnji član Prve hrvatske lige, koja je upravo 2009. godine osvojila naslov prvaka Hrvatske. Zatim imamo tu drugu kombiniranu momčad, a formirat ćemo i isključivo studentsku ekipu koja će se natjecati u 4. hrvatskoj ligi. Imamo i organiziranu školu šaha, kadeti i juniori nam se natječu u natjecanjima svoga uzrasta, tako da imamo pet momčadi koje se natječu u različitim stupnjevima natjecanja - rekao je Jukić, a nadovezao se Galić, koji će na skorašnjoj skupštini biti predložen za počasnog predsjednika Šahovskog kluba ETF Osijek.

- Ovo je sjajna sinergija fakulteta i kluba. Elektrotehnički fakultet u Osijeku je jedan od najboljih po kvaliteti izvođenja nastave. Međutim, imidž fakulteta ne stvara se samo na ovaj način. Fakultet ima i širi društveni značaj i ne može biti bolja promidžba fakulteta kroz klub koji je bio, evo, i prvak države. A uz to, s obzirom na sve što je pokrenuto, a također respektirajući ponovno i neke prirodne zakonitosti, smatram kako će se za određeno vrijeme stvoriti i kritična masa iz koje ćemo dobiti kvalitetu, vrhunskog velemajstora, koji će igrati za reprezentaciju i osvajati i velike šahovske turnire - zaključio je budući počasni predsjednik ŠK ETF-a Osijek.

Krešimir LACKOVIĆ
Međunarodna promocija
Kasparov član kluba

Sjajnu je međunarodnu promociju imao ŠK ETF Osijek kada je u lipnju 2011. godine članom kluba postao legendarni Gari Kasparov. Bivši svjetski šahovski prvak poznati je politički aktivist, oporba je današnjem ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i Kirsanu Iljumžinovu, predsjedniku Svjetske šahovske federacije, inače Putinovu “čovjeku”. Kako je Kasparov osvjedočeni prijatelj Hrvatske, posve je logično bilo njegovo pristupanje nekom od hrvatskih klubova.

- U to vrijeme mi iz vodstva kluba imali smo nekoliko kontakata s Kasparovim, posebice kada je boravio u Hrvatskoj. Njegovo članstvo u ETF Osijek prenijeli su i svjetski mediji. Obećao je svakako i dolazak u Osijek kako bi promovirao šah, ali naravno i Elektrotehnički fakultet - pričao je Jukić.

Najčitanije iz rubrike