Novosti
SKUP “HRVATSKI ISTOK U DOMOVINSKOM RATU”

Istina o ratu u Slavoniji i Baranji
Objavljeno 2. prosinca, 2014.
To je prvi skup takve vrste koji će se održati u Osijeku

Hrvatski istok u Domovinskom ratu - iskustva, spoznaje i posljedice, prvi je interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održava u Osijeku 4. i 5. prosinca.

Otvorenje je sutra u u 11 sati, u Auli Sveučilišta, a organizatori su osječki Područni centar Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u suradnji s Odjelom za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera i Ogrankom Matice hrvatske Osijek. Skup će biti održan u prostorijama Odjela za kulturologiju u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3), a organiziran je uz potporu pojedinih gospodarskih subjekata i jedinica lokalne samouprave, kao i Osječko-baranjske županije. Kako nam je rekao dr. sc. Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta “Ivo Pilar” i predsjednik Programsko-organizacijskog odbora te manifestacije, to je prvi skup takve vrste u istočnoj Hrvatskoj, ako se izuzmu brojna događanja koja Institut “Ivo Pilar” tradicionalno, u okviru Dana sjećanja, već 17 puta zaredom organizira u Vukovaru.

- Tamo je u središtu pozornosti vukovarsko područje, a na ovome skupu cijela istočna Hrvatska, koja obuhvaća područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. To je prvi skup takve vrste koji će se održati u Osijeku. Naime, mnoštvo je tema iz Domovinskog rata koje još nisu obrađene i nisu poznate široj javnosti. On uključuje 46 sudionika koji će govoriti o nizu pravnih, ekonomskih, vojnih, socioloških, religijskih i drugih tema te odgovoriti na brojna pitanja. Riječ je o spektru tema koje su sve vezane uz to područje, neke i nešto šire. Uglavnom smo se fokusirali na istočnu Hrvatsku, zato što je toposljednje područje integrirano u ustavno-pravni poredak RH. Uz niz poznatih, respektabilnih sudionika koji su se odazvali našem pozivu, imamo i mlade znanstvenike, od kojih su se neki maltene tek rodili u to vrijeme, koji će dati svoj doprinos skupu.

Na pitanje kasnimo li kao država sa znanstvenim sagledavanjem Domovinskog rata, odgovara potvrdno, dodajući kako su problem uvijek financije. U Osijeku očekuje velik interes javnosti, za koju su sva zbivanja otvorena, s tim što je organizator limitiran prostorom Aule Sveučilišta (150 mjesta).

- Mladi tu mogu puno naučiti. Ima tu nekoliko tema koje uopće nisu u udžbenicima povijesti, a koji se često mijenjaju bez prave nacionalne strategije, pa je osobito Domovinski rat površno obrađen - zaključuje Brekalo, napomenuvši kako je skup na neki način i znak zahvale svim braniteljima iz Domovinskog rata.

Igor BOŠNJAK
BROJNE TEME

Među brojnim temama iz ratnog razdoblja je i kakva je bila struktura vlasti na okupiranim područjima istočne Hrvatske - hrvatskog Podunavlja, u paradržavnoj tvorevini, tzv. Republici Srpskoj Krajini. “Oni su imali kvazifiskalni sustav te ubirali javne prihode koji su uplaćivani na ekspoziture tadašnje Službe društvenog knjigovodstva u Apatinu i Somboru. Imali su i svoj kvazimonetarni sustav te novčanice u jednom razdoblju. Na tim je područjima egzistirala i ratna monetarna unija tzv. RSK sa SR Jugoslavijom i Republikom Srpskom”, ističe Brekalo.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om