Svijet
SVE PODSJEĆA NA 2008.

Pad cijena nafte uvod je u još goru financijsku krizu?
Objavljeno 3. prosinca, 2014.

Pad cijena nafte za 40 dolara u razdoblju kraćem od šest mjeseci dogodio se posljednji (i prvi) put u drugoj polovini 2008. godine, kada se dogodio i globalni financijski kolaps koji je i Hrvatsku bacio na koljena.

Sada se s cijenom nafte događa isto, pa se strahuje da bi ovaj put posljedice mogle biti još gore. Kada cijena nafte pada dramatično kao sada, to je znak da gospodarska aktivnost usporava. Pad gospodarske aktivnosti može imat golem destabilizacijski utjecaj na financijska tržišta. Iako pad cijena nafte analitičari skloniji geopolitici objašnjavaju američkim obračunom s Putinom i pokušajem da se našteti ruskoj ekonomiji koja svakodnevno gubi milijarde zbog niskih cijena nafte i plina, to nije slučaj s onima koji vjeruju da se odvija latentni sukob između zemalja OPEC-a i SAD-a koji je postao broj jedan u proizvodnji nafte na svijetu i pretekao Saudijsku Arabiju. Naime, američka nafta koja se dobija iz škriljevca nekonvencionalnim metodama, postala je isplativa zbog visokih cijena na tržištu. Neki analitičari smatraju da se OPEC upustio u “rat cijenama” sa SAD-om jer je naftu vrlo jeftino vaditi u Saudijskoj Arabiji ili Kuvajtu, što nije slučaj s Amerikom, čija je nafta relativno skupa. Ako cijene nastave padati, nafta iz škriljevca bit će neisplativa i kompanije koje se bave takvom eksploatacijom će stagnirati, ili čak propasti. Posljedica toga bila bi stabilizacija cijena i povratak dominacije OPEC-a na tržište nafte. Sada je jasno da Amerika disciplinira Rusiju niskim cijenama nafte koje joj škode više nego sve ekonomske sankcije zajedno, ali postaje jasno i da niska cijena nafte dugoročno može doći glave i SAD-u.

Treba napomenuti da je eksploatacija nafte iz škriljevca u Americi posljednjih godina otvorila milijune radnih mjesta, pokrenula američku ekonomiju. Propast tog posla imao bi nemjerljive posljedice za američku ekonomiju, ali i cijeli svijet. To ne bi izazvalo samo globalnu krizu nego i tektonske poremećaje u odnosima snaga na svjetskoj geopolitičkoj i gospodarskoj pozornici, ako ne i nešto gore.

Vuk TEŠIJA
Pad cijena naftnih dionica

Iako je bilo spekulacija kako će zemlje OPEC-a na zadnjem sastanku smanjiti proizvodnju nafte kako bi porasla potražnja, a samim time i cijena, one to nisu učinile. To je sasvim jasan znak što se događa i pogubna najava pada cijena dionica naftnih kompanija. Da se nevolja sprema, sada postaje svima jasno, pitanje je samo što će biti sutra i hoće li nevolja biti mala i prolazna ili nas čeka katastrofa globalnih razmjera.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana