Svijet
ST. LOUIS TONE U KAOS ZBOG RASNIH SUKOBA

Ubijen doseljenik iz Bosne, u strahu i američki Hrvati
Objavljeno 2. prosinca, 2014.

Vezani članci

PROSVJEDI ZBOG UBOJSTVA TINEJDŽERA

Policajac ne mora na sud, prosvjednici pale Ferguson

Nakon što su huligani afroameričkog podrijetla prije nekoliko dana zapalili dućane u vlasništvu svojih sunarodnjaka Afroamerikanaca, u Fergusonu, predgrađu američkog grada St. Louisa, navodno u znak prosvjeda zbog toga što je američko pravosuđe odbilo kazneno progoniti bijelog policajca koji je ljetos ubio afroameričkog tinejdžera, taj grad je počeo tonuti u kaos.

Jučer je mnoge šokirala vijest o tome kako su dvojica Afroamerikanaca i jedan Hispanoamerikanac čekićima usmrtili 32-godišnjeg Zemira Begića, doseljenika iz Bosne Hercegovine. Napad se dogodio u nedjelju nešto iza ponoći. Motivi tog zvjerskog napada s mogućom rasnom pozadinom nisu poznati. Jedino što se zna jest činjenica da je policija uhitila dvojicu tinejdžera, dobi 15 i 16 godina, umiješanih u ovaj napad. Kako su izvijestili američki mediji, Begić je napadnut iz čista mira, nasilnici naoružani s dva čekića prvo su počeli udarati po njegovu automobilu, nakon čega su napali i mladog Bošnjaka. Begić je pronađen bez svijesti i s ozljedama glave, trbuha i lica u jednoj ulici u St. Louisu. Preminuo je u bolnici. Sarajevski portal Klix.ba prenosi svjedočanstvo Begićeve supruge Arijane.

- Sve se dogodilo iz bijesa, oni Zemira nisu ni poznavali - rekla je za američku televiziju News Channel 5. Ona je bila u vozilu u trenutku kada su napadači prišli i počeli provocirati. "Povukao me natrag kako bi me zaštitio, i to je posljednje što je učinio. Dao je svoj život za mene", rekla je Arijana.

Nesretni Begić doselio se s obitelji u Sjedinjene Države sredinom 90-ih, a St. Louis je došao iz Miamija prije nekoliko mjeseci nakon što se oženio Arijanom Mujkanović, podrijetlom iz tog grada.

U St. Louisu žive i Hrvati. Ima ih, prema procjenama, u najvećem gradu američke savezne države Missouri, 40.000. Mahom žive u južnom dijelu grada, a središte crnačke pobune je u Fergusonu, sjeverno od središta St. Louisa. Hrvati iz St. Louisa ne boje se toliko za svoju osobnu sigurnost koliko za Hrvatsku katoličku misiju u središtu grada, osnovanu 1907. godine, koja je središte njihova kulturnog života.

Draško CELING
PROSVJED U ČETVRTI LITTLE BOSNIA

Stotinjak Bosanaca izišlo je na ulice u četvrti Bevo Mill, poznatoj i kao Little Bosnia (Mala Bosna), prosvjedujući zbog napada. St. Louis je grad s najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u. Prema nekim procjenama u njemu živi čak 50.000 doseljenika iz BiH. Bosanci su djelomice zaslužni za oživljavanje užeg središta St. Louisa obnavljajući dijelove grada koji su bili napušteni nakon iseljavanja bijelaca. Begić nije prvi ubijeni Bošnjak u St. Louisu, u svibnju prošle godine iz vatrenog oružja ubijen je 19-godišnji Haris Gogić prilikom pljačke trgovine u kojoj je radio.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana