Zdravlje
PRAVILNA PREHRANA ZIMI

Jela koja griju organizam
Objavljeno 1. prosinca, 2014.
Osim samog odabira namirnica, važno je jelo prilagoditi godišnjem dobu, dobu dana, osobi za koju pripremamo

Danas se dosta piše o zdravoj prehrani, tako da ni pojam makrobiotike nije stran. Sam naziv potječe od grčke riječi “makro”, što znači veliki, i riječi “bios”, a to znači život.

Još u Hipokratovim djelima nailazimo na pojam makrobiotika, povezuje ga s ljudima koji su zdravi, snažni i dugovječni. On spominje važnost hrane i kaže kako hrana treba biti naš lijek, i da lijek treba biti hrana koju jedemo. Mnogi su poslije Hipokrata koristili termin makrobiotike, što je podrazumijevalo življenje u harmoniji s prirodom, hraniti se jednostavno i uravnoteženo te stariti aktivno.

To je način življenja koji obuhvaća sve aspekte života. Na prvo mjesto ipak možemo staviti hranu jer je svakodnevno prisutna u našem životu. Zato tom aspektu moramo pokloniti posebnu pažnju. Tako da ćemo pri odabiru namirnica voditi računa da su cjelovite, iz organskog uzgoja, bez aditiva, što manje procesirane i da su uglavnom biljnog podrijetla. Kako je ključna riječ u makrobiotici “prilagodba”, osim samog odabira namirnica, važno je jelo prilagoditi godišnjem dobu, dobu dana, osobi za koju pripremamo. Vodimo računa o dobi osobe, njenoj kondiciji, zdravstvenom stanju, potrebama… Možda sve ovo zvuči komplicirano, ali nije. Nekada se to intuitivno činilo, i ljudi su više pratili ritmove prirode.

Još uvijek smo u zimi. Kako naša prehrana treba biti podržavajuća, u ovo doba važno je konzumirati jela koja će grijati naš organizam. Tako ćemo sačuvati potrebnu energiju. Zimska jela su bogatija namirnicama i okusom, duže se kuhaju ili peku u pećnici. Češće pravimo guste juhe ili variva - jela u jednom loncu. U ovo doba koristit ćemo više ulja, a jela će biti malo slanija u odnosu na druga doba u godini.

Mahunarke su vrlo važne namirnice zimi jer podržavajuće djeluju na naše bubrege, koji u ovo doba godine trebaju više pažnje. Mahunarke koje su posebno ljekovite su crna soja i azuki grah, ali ne treba zanemariti naše grahove.

Žitarica koju ćemo češće koristiti zimi je heljda. Možemo je pripremati samu ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Heljda daje snažniju energiju, koja je u ovo doba godine važna, posebno osobama koje su izložene većim naporima i hladnoći.

Povrće zime je korjenasto, duže se kuha i time se unosi više topline u tijelo. Svježe namirnice bi trebalo svesti na minimum, jer one hlade organizam i opterećuju probavu. Fermentirano povrće (kiseli kupus, kisela repa, razne vrste turšije) i sušeno voće bit će dobar izbor. Dobar dodatak obroku mogu biti orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, bademi) i sjemenke (sezam, suncokret, bundeva).

Kako je zima mirnije doba, bilo bi dobro da svoje aktivnosti prilagodimo ritmu prirode. Zima nije vrijeme velikih aktivnosti, to je vrijeme planiranja i skupljanja energije, koja će se pokrenuti u proljeće, kada je vrijeme buđenja i rasta. U svakom slučaju, treba održavati kondiciju na način koji nas neće dodatno iscrpiti i opteretiti.

Lidija BANAI
Topla limunada s ječmenim sladom

Jedan napitak za hladne zimske dane:

1 čajnu žlicu ječmenog slada

1 čajnu žličicu limunovog soka preliti šalicom kipuće vode.

Osim toga što je ukusna, topla limunada s ječmenim sladom okrijepit će vas i pomoći protiv prehlade.

Važno je da jela koja konzumiramo zimi budu topla. Izbjegavati treba sve što nas hladi i iscrpljuje, kao što su hladni i stimulativni napici, posebno gazirani, kava, šećer…Te namirnice pogubno djeluju na naš imunološki sustav.

Najčitanije iz rubrike