Novosti
AKCIJA USMJERENA NA KRADLJIVCE ARHEOLOŠKOG BLAGA

Pronađeni umjetnički reljefi, u Baranji uhićen lopov na arheološkom lokalitetu
Objavljeno 1. prosinca, 2014.

U okviru združene operativne akcije 16 europskih zemalja i Europola, kodnog imena “Aureus”, MUP je u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Upravom za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 17. do 23. studenoga proveo na nacionalnoj razini nadzor arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama.

Kako bi locirali, identificirali i pratili tijekove protuzakonitih aktivnosti vezanih uz trgovinu kulturnim dobrima, angažirana je granična, pomorska i kriminalistička policija svih 20 policijskih uprava, uz koordinaciju PNUSKOK-a, operativni sastavi Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima, kao i stručna asistencija službenika 22 Konzervatorska odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

U akciji pronađena je umjetnička skulptura u bronci “Koranska nimfa”. Na poručju PU karlovačke uhvaćena su dvojica muškaraca kod kojih je pronađeno deset ukradenih umjetničkih reljefa, sakralnih motiva Križnog puta.

Rezultat akcije je i dovršenje istrage nad kradljivcem na području PU splitsko-dalmatinske.

U Baranji je u devastaciji arheološkog nalazišta zatečen muškarac kod kojeg je pronađen veći broja arheoloških artefakata. Nadalje, rezultiralo je zatjecanjem u neovlaštenom obavljanju podmorskih aktivnosti na zaštićenom podmorskom arheološkom lokalitetu trojice talijanskih ronilaca, te prekršajnim procesuiranjem odgovornih pravnih i odgovornih osoba na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na području nadležnosti PU istarske. Praćenjem ponude na mrežnim portalima, u jednoj od zemalja sudionica operativne akcije uočena je ponuda dva arheološka predmeta/kulturna dobra podrijetlom s podmorskih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, u vezi čega je zatražena međunarodna policijska pomoć.S.Lacić

Arheološki artefakti postali su sve traženiji na crnom tržištu, pa je Europol krenuo u akciju protiv lopova i preprodavača

Možda ste propustili...

POSVE ILI DJELOMICE UTEMELJENO JE 27,9 % PRITUŽBI

Žalbe građana na rad policije

OGORČENOST SAMOHVALOM REFORMOM

HUBOL kritizira ministra Beroša

ŠTO JE POTREBNO ZA DIGITALNU TRANSFORMACIJU

Hrvatska do 2030. godine mora imati 100 tisuća ICT stručnjaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA POŠTA

Za ostanak poštara i vozača 1200 eura

2

POSVE ILI DJELOMICE UTEMELJENO JE 27,9 % PRITUŽBI

Žalbe građana na rad policije

3

MIROVINE RASTU ZA 4,19 POSTO

U travnju isplata uvećanih mirovina