Novosti
AKCIJA USMJERENA NA KRADLJIVCE ARHEOLOŠKOG BLAGA

Pronađeni umjetnički reljefi, u Baranji uhićen lopov na arheološkom lokalitetu
Objavljeno 1. prosinca, 2014.

U okviru združene operativne akcije 16 europskih zemalja i Europola, kodnog imena “Aureus”, MUP je u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Upravom za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 17. do 23. studenoga proveo na nacionalnoj razini nadzor arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama.

Kako bi locirali, identificirali i pratili tijekove protuzakonitih aktivnosti vezanih uz trgovinu kulturnim dobrima, angažirana je granična, pomorska i kriminalistička policija svih 20 policijskih uprava, uz koordinaciju PNUSKOK-a, operativni sastavi Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima, kao i stručna asistencija službenika 22 Konzervatorska odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

U akciji pronađena je umjetnička skulptura u bronci “Koranska nimfa”. Na poručju PU karlovačke uhvaćena su dvojica muškaraca kod kojih je pronađeno deset ukradenih umjetničkih reljefa, sakralnih motiva Križnog puta.

Rezultat akcije je i dovršenje istrage nad kradljivcem na području PU splitsko-dalmatinske.

U Baranji je u devastaciji arheološkog nalazišta zatečen muškarac kod kojeg je pronađen veći broja arheoloških artefakata. Nadalje, rezultiralo je zatjecanjem u neovlaštenom obavljanju podmorskih aktivnosti na zaštićenom podmorskom arheološkom lokalitetu trojice talijanskih ronilaca, te prekršajnim procesuiranjem odgovornih pravnih i odgovornih osoba na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na području nadležnosti PU istarske. Praćenjem ponude na mrežnim portalima, u jednoj od zemalja sudionica operativne akcije uočena je ponuda dva arheološka predmeta/kulturna dobra podrijetlom s podmorskih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, u vezi čega je zatražena međunarodna policijska pomoć.S.Lacić

Arheološki artefakti postali su sve traženiji na crnom tržištu, pa je Europol krenuo u akciju protiv lopova i preprodavača

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto