Crna kronika
UPOZORENJE VATROGASACA

Oprezno s božićnim ukrašavanjem: Zbog lampica i svijeća gorjeli su kafići i stanovi
Objavljeno 29. studenog, 2014.
Lampice se zagrijavaju i ne smiju u blizini lako zapaljivih materijala

OSIJEK - Dolaskom prve nedjelje adventa i predblagdanskog razdoblja u domovima se pale lampice, stavljaju adventski vijenci sa svijećama i postavljaju borovi. Treba upozoriti na opasnosti koje isti ti ukrasi mogu donijeti. Tu su požari koji svake godine poharaju nekoliko osječkih domova, najčešće zbog svijeća ostavljenih bez nadzora.

- Imali smo nemali broj intervencija zbog požara koji su krenuli od adventskih svijeća, borova, ali i lampica. U jednom slučaju vatra se s umjetnog bora proširila na cijelu kuhinju, a gusti dim potom je uništio ostatak stana. U drugom slučaju, lampice su zapalile ugostiteljski objekt - kazao je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne postrojbe Osijek. Istakao je da opreza s blagdanskim ukrasima nikada ne može biti previše, te dao nekoliko savjeta kako spriječiti požar.

- Prije svega treba obratiti pozornost kod nabavke rasvjetnih tijela za ukrašavanje stanova i božićnih drvaca. Lampice trebaju imati certifikat o ispravnosti i, ako je ikako moguće, trebale bi biti proizvedene na području EU-a. Ako nisu s tog područja trebaju imati dokaz o sukladnosti sa standardima iz područja proizvodnje takvih uređaja. Ne bi trebali kupovati nešto čemu se ne zna ni podrijetlo ni proizvođač, a nema ni dokaza o sukladnosti s određenim propisima, ni jamstvenog lista - kaže Banjan.

Lampice se zagrijavaju i ne smiju biti blizu lako zapaljivih materijala. Nije isto ako se stave na svježe posječeno božićno drvce, ili ono suho, ili od umjetnih materijala. U blizini zavjesa ili stolnjaka svijeće su velika opasnost.

- Otvoreni plamen svijeća na stolovima u adventskim vjenčićima, kao i u drugim ukrasima, vrlo se lako može proširiti, jer su vijenci obično od nekih suhih ili umjetnih materijala - dodaje zapovjednik JPVP-a Osijek.

Sandra LACIĆ
GASITE SVIJEĆE I LAMPICE

Osječki vatrogasci upozoravaju da treba voditi računa i o tome da se lampice, kao i svijeće, obvezno ugase kada se ide spavati ili kad se odlazi iz kuće, jer ostavljeni bez nadzora mogu izazvati i veće požare.

- Bilo bi dobro da se koriste neki uređaji koji su imitacija otvorenog plamena kojih danas ima dosta na tržištu - savjetuje Boris Banjan.

OPASNOST OD STRUJNOG UDARA

Kod lampica treba paziti i na opasnost od strujnog udara. Obvezno treba provjeriti svaki komplet lampica, bio on novi ili stari, ima li u njemu razbijenih lampica ili slomljenih grla, spaljenih izolatora ili golih žica, labavih spojeva. Otklonite oštećenja i popravite nastale kvarove prije nego što lampice stavite u funkciju. Nikada lampice na struju ne postavljajte na metalno drvo ili druge metalne elemente (oluk, vrtna metalna konstrukcija). Napon se može prenijeti preko neispravnih lampica, a osoba koja ga dotakne može doživjeti strujni udar.

Boris Banjan

zapovjednik JPVP-a

Opreza s blagdanskim ukrasima nikada ne može biti previše

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike