Sport
“OZAKONJENI REKET” HNS-A

U posljednja tri kola bijelo-plavi dobili 12 žutih i tri crvena kartona
Objavljeno 28. studenog, 2014.
Apsurdno je što se u HNL-u svaki žuti karton kažnjava s 500 kuna u blagajnu Saveza

NK Osijek ove je jeseni više nego očito na nekoj “crnoj listi” kod sudačke organizacije. Predsjednik Slobodan Tolj javno je počeo osuđivati sudačke pogreške, a to je, čini se, sudačku organizaciju nagnalo na promjenu strategije.

Sad više nisu toliko sporne odluke koliko kriteriji prilikom pokazivanja javnih opomena ili crvenih kartona. Bijelo-plavi u posljednja su tri prvenstvena kola dobili čak 12 žutih i tri crvena kartona pa ispada kako su svoje suparnike isključivo “mlatili”. Međutim, ako laže koza ne laže rog! Daleko od toga da su bijelo-plavi igrali grubo, ali kriteriji prema kojima im se sudilo najblaže rečeno - upitni su. Da je nešto čudno u zraku može se naslutiti i po tome što je Osijek u prethodnih 13 kola imao prosjek od nešto malo više od dva kartona po susretu, a otkako je Tolj javno progovorio, on se popeo na čak četiri uz tri isključenja. Je li to nova vrsta specijalnog rata protiv NK Osijek koji vodi sudačka organizacija, ili je to samo posljedica daleko agresivnije igre Osijeka. Iskreno, prije bismo se priklonili prvom stavu. Takav oštar sudački kriterij stvara ozbiljne probleme treneru Tomislavu Rukavini i njegovim igračima. Rukavina ima dva problema. Rijetko može sastaviti najjaču momčad jer uvijek netko pauzira, a još je gore što igrači zbog čestih javnih opomena mogu posumnjati u ispravnost onoga što se od njih traži - agresivnost i čvrstinu. Kad suci imaju tako stroge kriterije to je nemoguće provesti na terenu.

U cijeloj toj priči postoji još jedan teški apsurd. Naime, klubovi za svaki žuti karton trebaju uplatiti po 500 kuna u blagajnu HNS-a, a za pet i više kartona na jednoj utakmici stiže čestitka od dodatnih 5000 kuna. Nije jasno što HNS time zapravo pokušava učiniti. U takvim okolnostima sasvim je jasno zbog čega se u HNL-u ne igra dovoljno agresivan nogomet. Razlog je i više nego jasan - to je skupo! I onda ćemo se pitati zašto nismo konkurentni na tom planu u Europi. Kako ćemo i biti kada se već u startu takvim nakaradnim odredbama koči mogućnost rasplamsavanja igre i agresivnog pristupa, a osim toga sucima se daje mogućnost da prema potrebi fino dopune blagajnu Saveza. Za takvu odredbu postoji samo jedno ime - ozakonjeni reket! I to je samo jedan mali djelić koji pokazuje kakva je zapravo moć u rukama sudačke organizacije. Imaju mali milijun načina kako ti mogu naštetiti, a moš' ih samo mrziti. Dok god to bude tako nogomet u Hrvatskoj neće na zelenu granu, ali to je samo uzročna posljedica opće ohole politike koju vodi HNS.

Isto tako apsurdan je i Kodeks koji nogometnim dužnosnicima brani mogućnost komentiranja sudačkih odluka. To je tek čisti apsolutizam. Nije jasno zbog čega netko ne bi smio ustvrditi da je zakinut. Jasno, na pristojan i civiliziran način. No, i to je zabranjeno. I najsmješnije je što se na sve te odluke i nelogična pravila klubovi mogu žaliti. Jasno, to iziskuje i nove uplate, a žalbe su obično posve bespredmetne. Kad sve to vidi čovjek se može zapitati samo jednu stvar - gdje je tu nogomet?

Dalibor KELER
Najčitanije iz rubrike