Novosti
ICT SUMMIT U OSIJEKU

Za razvoj domaće industrije osigurano 400 milijuna eura
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Cilj summita je potaknuti jače povezivanje industrije s hrvatskom “informatičkom pameti”

Vezani članci

PRVI NACIONALNI ICT SUMMIT DANAS U OSIJEKU

Nužno je jačati vezu i suradnju informatike i poslovnih procesa

Potpore u iznosu od 330 milijuna eura namijenjenih industriji za razvoj i istraživanje te 60 milijuna eura u dijelu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije osiguralo je Ministarstvo gospodarstva za iduću godinu s pozicije raspoloživih sredstava europskih fondova.

Najkonkretnija je to informacija koja je jučer upućena s jednodnevnog nacionalnog ICT summita koji je to ministarstvo organiziralo u Osijeku. Temom “ICT - ključ razvoja hrvatskog gospodarstva” željeli su potaknuti jače povezivanje svih industrija s hrvatskom “informatičkom pameti”. Okupljanje je ujedno bilo i početak implementacije Industrijske strategije RH 2014. - 2020. godine. Upravo informatičko-komunikacijske tehnologije jedan su od strateških nositelja razvoja domaćeg gospodarstva.

Summit je, nakon pozdravne riječi Vladimira Hama u ime osječke gradske uprave, otvorio Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. Ocijenio je kako su pred Hrvatskom veliki izazovi u gospodarskoj transformaciji, posebice u promjeni strukture BDP-a.

- Rast baziran na vlastitoj potrošnji, građevinskom sektoru, bez stalnog ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj te praćenja svjetskih i europskih trendova promašena je politika i promašena struktura BDP-a - poručio je Vrdoljak te dodao kako nova strategija treba voditi prema ukupnom gospodarskom rastu, posebice industrijske proizvodnje i izvoza te stabilnog i održivog razvoja, uz primjenu inovativnih tehnologija ICT-a.

Prvi dio summita bio je stoga posvećen strategiji, a njezin priređivač Tomislav Radoš, pomoćnik ministra gospodarstva, kaže kako je cilj sadašnju proizvodnju s niskom razinom dodane vrijednosti dovesti industriji velike dodane vrijednosti. U tu je svrhu bitno istraživanje i analiza tržišta i zato je Ministarstvo u suradnji s institucijama EU-a već za iduću godinu osiguralo 330 milijuna eura.

- U sljedećih mjesec dana imat ćemo priređen scenarij kako će gospodarstvo moći aplicirati za ova operativna sredstva - istaknuo je Radoš naglašavajući kako je orijentacija na “strategiju pametne specijalizacije” preduvjet za uspješno povlačenje sredstava iz EU-a.

Ključnu ulogu u tome procesu ima ICT sektor jer je on prepoznat “kao horizontalna industrija” jer svojim tehnološkim rješenjima jača konkurentnost svih ostalih sektora.

Na summitu su organizirana četiri tematska panela u kojima se debatiralo koju ulogu informatika i komunikacije imaju u razvoju prehrambeno-tehnološke industrije, u razvoju kontinentalnog turizma i drvnoprerađivačke industrije. Na panelima su sudjelovali i Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, Adrijan Ježina, član Uprave VIPneta, Jadranka Ivanković, članica Uprave Podravke, Jako Andabak u ime HUP-a te ekonomski analitičar Velimir Šonje. Domaće je snage predvodio Matija Kopić, direktor propulzivne IT tvrtke Farmeron. Organizatori su takvom koncepcijom privukli velik broj posjetitelja, koji su aktivno sudjelovali u diskusijama.

Dario KUŠTRO
Aplikacije umjesto papira

“Zar nije paradoks da u današnje vrijeme, kada ministar gospodarstva zatraži izvješće o statistici kretanja cijena na domaćem tržištu, dobije nepregledno i debelo papirnato izvješće”, zapitao se Vrdoljak te najavio kako će dati nalog da informatika odradi svoje i kreira web i mobilnu aplikaciju preko kojih će se jednostavno i na dnevnoj bazi pratiti svi valjani podaci.

IT SEKTOR KONSTANTNO ZAPOŠLJAVA

Problem domaćeg IT sektora je donekle u tome što u ovom trenutku na tržištu nema “dominantnog” igrača. Naime, više je od tisuću tvrtki, uglavnom s malim brojem zaposlenih. Ali one konstantno zapošljavaju, broj zaposlenih u ukupnom broju zaposlenih dosegnuo je 8 posto, a bruto dodana vrijednost u 2013. godini dosegnula je rast od 30 posto. Prema tim rezultatima, ni jedan sektor sličan ovome ne postoji u hrvatskom gospodarstvu.

PREDUVJET

ZA USPJEŠNO POVLAČENJE EU NOVCA JE “STRATEGIJA PAMETNE SPECIJALIZACIJE”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike