Novosti
POTROŠNJA LIJEKOVA NAJVEĆA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Slavonci su depresivni i boluju od visokog tlaka
Objavljeno 28. studenog, 2014.
Visoka potrošnja antidepresiva može se pripisati intenzitetu stradanja u Domovinskom ratu

Hrvatski su građani 2012. godine u ljekarnama, javnim i bolničkim te u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima potrošili 5,075 milijardi kuna, odnosno 0,13 posto više nego 2011. godine.

Procjena je da ti troškovi odgovaraju iznosu od oko 1184 kuna po stanovniku. Pokazao je to, između ostaloga, statistički pregled potrošnje lijekova u Hrvatskoj u posljednjih pet godina, od 2007. do 2012. godine koji je sastavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Hrvatski građani najviše troše antihipertenzive, analgetike, antidepresive i antibiotike. Najviše se lijekova popilo u Požeško-slavonskoj, a najmanje u Brodsko-posavskoj županiji.

Stanovnici Požeško-slavonske županije popiju najviše lijekova protiv visokog tlaka, gotovo trostruko više nego u Zadarskoj županiji. Ukupna potrošnja lijekova u toj skupini (antihipertenzivi) ima prosječnu stopu rasta od 10 posto godišnje.

Zanimljivo je da se u Požeškoj županiji pije i najviše antidepresiva – gotovo 50 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a na drugom su mjestu stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, gdje se troši oko 37 dnevnih doza. Za usporedbu, u Brodsko-posavskoj i Istarskoj županiji popije se samo 17 doza.

Općenito, slavonske županije, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska vode u potrošnji anksiolitika u Hrvatskoj. Kako ističu autori pregleda, u potrošnji lijekova koji spadaju u skupinu lijekova za smirenje – anksiolitici, hipnotici i sedativi uočene su veće i stalne međužupanijske razlike. "Isto tako, moramo uzeti u obzir i činjenicu da se u skupinama psiholeptika i antidepresiva visoka potrošnja ovih lijekova može pripisati intenzitetu stradanja u Domovinskom ratu", ističe se u izvješću HALMED-a.

Čak 96 dnevnih doza na tisuću stanovnika popiju stanovnici Požeško-slavonske županije antidijabetika ili lijekova protiv povišenog šećera u krvi, a u Brodsko-posavskoj samo 40. Slična je situacija i s antibioticima - u Požeško-slavonskoj županiji popije se 40 doza antibiotika na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj županiji samo deset. Isti poredak, Požeška na prvom, a Brodska na zadnjem mjestu vrijedi i kad je u pitanju potrošnja protuupalnih lijekova i antireumatika.

Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija, prema izvješću HALMED-a vode i u potrošnji lijekova protiv osteoporoze. Stanovnici Virovitičko-podravske županije vode kada je riječ o potrošnji aspirina - dnevno se popiju 63 doze ovih lijekova na tisuću stanovnika. U Brodsko-posavskoj županiji potrošnja tog lijeka je više nego upola manja – 31 doza.

Najviše lijekova protiv ovisnosti popije se u Gradu Zagrebu, čak 19 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a na drugom mjestu je Požeško-slavonska županija s potrošnjom od šest dnevnih doza.

Dijana PAVLOVIĆ
Troši se više, ali jeftinijih lijekova

Kako ističu u HALMED-u, većina lijekova u Hrvatskoj se troši sve više, ali se ukupna potrošnja drži na istoj razini zahvaljujući uvođenju jeftinijih generičkih zamjena. Od 2007. do 2012. godine udjel lijekova na recept u ukupnoj potrošnji lijekova kretao se od 89 do 94 posto. Šest do 11 posto lijekova hrvatski građani plate iz vlastitog džepa. U 2007. godini ukupna prodaja lijekova bez recepta iznosila je oko 264 milijuna kuna, a pet godina poslije pacijenti su u ljekarnama ostavili 352 milijuna kuna. Najveći porast potrošnje u tom je razdoblju evidentiran kod lijekova za zloćudne bolesti i imunomodulatora. Udjel tih lijekova u ukupnoj potrošnji u pet je godina porastao s devet na 15 posto, ili s 380 na 872 milijuna kuna u 2013. godini. To u HALMED-u tumače pojavom novih bioloških lijekova.

5,075

milijardi kuna potrošili su građani 2012. na lijekove

Možda ste propustili...