Svijet
HITNA REZOLUCIJA

Europa traži da se huškača Šešelja vrati u zatvor
Objavljeno 27. studenog, 2014.
U dokumentu se izražava žaljenje zbog provokativnih istupa i ratne retorike

Vezani članci

JEDNOGLASNO USVOJENA DEKLARACIJA DOBILA POTPORU I IZ VLADE RH

Sabor osudio privremeno puštanje Šešelja na slobodu

Europski parlament donio je hitnu Rezoluciju o slučaju optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Njome se snažno osuđuje Šešeljevo huškanje na rat, poticanje na mržnju i teritorijalne pretenzije te njegovi pokušaji skretanja Srbije s europskog puta. U dokumentu se izražava žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih istupa i ratne retorike nakon privremenog puštanja na slobodu, čime su ponovno otvorene psihološke rane žrtava rata i zvjerstava s početka 1990-ih godina. Također, rezolucijom se naglašava da bi Šešeljeve nedavne izjave mogle dovesti u pitanje ostvareni napredak u regionalnoj suradnji i pomirenju te potkopati napore ostvarene proteklih godina.

Dokumentom se podsjeća srpske vlasti na njihove obveze u okviru suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i obveze Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Europski parlament sa zabrinutošću primjećuje da izostanak odgovarajuće političke reakcije i pravnog odgovora srpskih vlasti na Šešeljevo ponašanje potkopava povjerenje žrtava u sudski postupak. Rezolucijom se, pak, potiče srpske vlasti i demokratske stranke da osude sve javne manifestacije govora mržnje ili ratne retorike i da potiču zaštitu manjina i kulturnih prava.

Također, od službenog Beograda se traži da istraže je li Šešelj prekršio srpske zakone i da učvrste i potpuno primijene zakonodavstvo kojim se govor mržnje, diskriminacija i poticanje na nasilje stavljaju izvan zakona. Podržava se sve političke stranke, nevladine organizacije i pojedince u Srbiji koji se bore protiv govora mržnje.

Nadalje, rezolucijom se poziva Haški sud i Ured tužitelja da preispitaju postojanje uvjeta za privremeno puštanje na slobodu u novim okolnostima.

Haški sud potiče se da poduzme odlučne korake i obnovi povjerenje u sud oslabljeno Šešeljevim strašnim i nedopustivim javnim izjavama. To podrazumijeva i poduzimanje mjera da ubrza okončanje svih prvostupanjskih i žalbenih postupaka koji se pred njim vode. “Rezolucijom snažno osuđujemo ratno-huškačku retoriku optuženog ratnog zločinca Šešelja nakon povratka u Beograd. Pozivamo Haag da u novim okolnostima preispita uvjete za njegov ostanak na slobodi i povrati vlastitu vjerodostojnost. Osuđujemo Šešeljevo vrijeđanje žrtava u Hrvatskoj, a osobito na Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara", poručio je hrvatski zastupnik Andrej Plenković. Media Servis

DOCUMENTA: Šešelj je uspio izmanipulirati Haški sud

Otvoreno pismo Vijeću sigurnosti UN-a i vodećim ljudima u UN-u te predsjednicima i vladama Hrvatske, BiH, Crne gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije uputila je Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava povodom puštanju na privremenu slobodu Vojislava Šešelja. “Puštanje Šešelja na, za sada, privremenu slobodu, bez ikakvih ograničenja djelovanja, pokazuje veliki stupanj neosjetljivosti za osjećaje svih onih kojima Šešeljevi govori 2014. usred Beograda nisu samo blebetanje nego vraćanje noćnih mora. Mišljenja smo da je vraćanje Šešelja u zatvor ili zatvorsku bolnicu u Haagu, da tamo čeka donošenje presude, mnogo 'humaniji' postupak i prema preživjelim žrtvama i prema sporoj, a tako potrebnoj izgradnji suradnje među zemljama koje su zbog Šešelja i njegovih sljedbenika toliko propatile”, navodi se u pismu te se ističe da je Šešelj na kraju ipak uspio izmanipulirati Haški sud. (M.M.)

Preduvjet za pomirenje

Zaključno se poručuje da je privođenje počinitelja ratnih zločina pravdi nužan uvjet za istinski i trajni proces pomirenja. Na kraju se nalaže predsjedniku EP-a da Rezoluciju proslijedi Vijeću, Komisiji, vladama i parlamentima država članica, visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, srbijanskim vlastima - predsjedniku, vladi i Narodnoj skupštini Srbije te Vijeću sigurnosti UN-a i predsjedniku Tribunala.

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike