Osijek
GRAD PRIHVATIO PRIJEDLOG IDEJNOG RJEŠENJA ZA SPOMENIK NA JUGU 2

Čelično pletivo spriječit će vandale,
a “Herojsko srce” svijetlit će i dalje
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Podsjetimo, spomenik su prije osam mjeseci oštetili vandali pričinivši tako štetu od oko 320.000 kuna

Gradonačelnik Ivan Vrkić prihvatio je prijedlog idejnog rješenja za spomenik na Jugu 2 koje je ovih dana osmislio arhitekt Bruno Rechner.

Nakon vandalizma i oštećene četiri ploče na spomeniku autor je došao na ideju kako staviti spomenik u funkciju, a istovremeno spriječiti njegovo daljnje oštećenje.

- Predložio sam “mash wheel”, odnosno čelično pletivo kroz koje će spomenik biti vidljiv, no bit će onemogućen prilaz staklu. I dalje bi spomenik imao svjetlosni efekt kroz pletivo koje bi bilo malo odvojeno od stakla, no spomenik bi pomoću njega bio zaštićen. Predlažem pletivo u crvenoj boji kakve su i ploče, pa bi tako danju vidjeli pletivo u prvom planu, a noću bi u prvom planu bio svjetlosni efekt, jer bi spomenik i nadalje imao svoju svjetlosnu funkciju - pojasnio je Rechner, dodajući da je također predložio ostaviti ploče u stanju u kakvima jesu da bi bile, kaže, svjedok vremena. Točnije, jedna je ploha već u pripremi, a ostale bi ostale u stanju u kojem su trenutačno, no čelično pletivo onemogućilo bi svako daljnje uništavanje ovog spomenika koji je, slaže se autor, gotovo posljednja riječ tehnologije.

Dogradonačelnik Denis Ambruš potvrdio nam je kako je Grad nedavno poslao dopis autoru u kojemu ga je zatražio očitovanje, a prema predloženom rješenju gradska će uprava, kaže Ambruš, nadalje usklađivati pojedinosti. Inače, cjelokupna vrijednost novoga rješenja iznosi oko 65.000 kuna, zajedno s konstrukcijom i montažom koja će se ondje obavljati na licu mjesta.

Podsjetimo, spomenik su prije osam mjeseci oštetili vandali pričinivši tako štetu od oko 320.000 kuna. Skupa varijanta zamjene istovjetnih ploča, složili su se u gradskoj upravi, ne bi donijela željene rezultate, no čini se da je ovo idejno rješenje idealno za konačan epilog oko sudbine “Herojskog srca”.

Marija MIHELIĆ

Cjelokupna vrijednost novoga rješenja iznosi oko 65.000 kuna, zajedno s konstrukcijom i montažom

Najčitanije iz rubrike