Osijek
JUVENES TRANSLATORES

Prva gimnazija među 11 odabranih škola iz Hrvatske
Objavljeno 27. studenog, 2014.

Prva gimnazija (opća) jedna je od 11 odabranih škola iz Hrvatske u kojima je jučer održano natjecanje iz prevođenja za škole iz Europske unije Juvenes Translatores. Tu je školu i grad Osijek na tom natjecanju predstavljalo petero učenika: Josip Čičak, Marko Jeleč, Mihaela Wohlmut, Mario Paradžiković i Filip Šargač. Josip i Marko prevodili su s njemačkog na hrvatski, a ostali učenici s engleskog na hrvatski jezik. Mentorice su im profesorice engleskog i njemačkog jezika Gordana Dragušica i Ivana Štiglec.

- Natjecanje se održava od 2007. godine, a pokrenuto je kako bi pomoglo svima koji su željni učiti strane jezike. U natjecanju sudjeluje 751 škola i oko 3500 učenika iz Europske unije. Broj škola odabranih iz svake države članice jednak je broju zastupničkih mjesta koje država članica ima u Europskom parlamentu. S ulaskom u Europsku uniju, u srpnju 2013., RH je kao 28. članica prvi put mogla sudjelovati u natjecanju. Naša škola sada prvi put sudjeluje, a odabrali smo petero učenika u dobi od 17 godina. Ovogodišnja tema je Europski identitet - objašnjava prof. Gordana Dragušica.

Prevođenje je organizirano istovremeno u svim školama u EU, a počelo je u 10 sati. Prijevode će ocjenjivati komisija koju čine prevoditelji i lektori Glavne uprave za pismeno prevođenje Europske komisije, a kriteriji su točnost prijevoda, pravilno pisanje (izražavanje i gramatika), tečno pisanje i kreativnost primijenjenih rješenja. Nakon ocjenjivanja žiri će odabrati najbolji prijevod iz svake države članice, a popis 28 pobjednika bit će objavljen početkom veljače 2015. Pobjednici će biti pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada. V. Latinović

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike