Regija
GRADSKO VIJEĆE ĐAKOVA

Rebalansom proračun za 2014.
smanjen za 13,5 milijuna kuna
Objavljeno 27. studenog, 2014.

ĐAKOVO – Gotovo četiri sata trajala je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća rasprava o rebalansu proračuna za 2014. (smanjenje planiranih 65 milijuna kuna za 13,5 milijuna kuna) i prijedlogu proračuna za 2015. (59,8 milijuna kuna), koji su izglasani s 12 glasova “za” i sedam “protiv”. Glas su najvažnijim financijskim dokumentima uskratili HDZ, SDP, HSU, HNS i nezavisni Mato Raić. Rasprava se zahuktala u drugom dijelu, ali i često odlazila od središnje teme sve do prijedloga o pripajanju ljekarni, prepucavanja i SDP-ovog prozivanja gradonačelnika Zorana Vinkovića (HDSSB) za manipulacije, na što je on, podsjećajući na ponašanje SDP-a u prošlim mandatima, zahvaljivao na komplimentu.

– Ovo je proračun realnosti, ali i razvoja, bez njega nema bazena, dvorane, Nove godine, Crvenog križa… pa je u tom smislu i socijalan i razvojni. Nadam se da ćemo povući sredstva iz fondova, na čemu neki rade, a neki to stopiraju - branio je prijedlog Vinković.

Za HNS, rekla je Nina Pološki Jurjević, proračun je samo “copy paste dosadašnjih”, na što je predsjednik GV-a Goran Soldo, koji je ocijenio kako je vidljiv napredak u kreiranju proračuna i da se smanjuje jaz između predloženog i izvršenja, podsjetio da je HNS “prije podržavao tu lošu kopiju”, na što mu je HNS-ovka uzvratila istom mjerom. Josip Matkov rekao je da SDP neće podržati proračun jer ga nijedan amandman ne može popraviti, a da ga neće podržati poručio je i HDZ jer, rekao je Josip Tomičić, ta stranka nije podržala ni reprogram dugoročnog kredita koji je uključen u rebalans. O proračunu je kroz prizmu reprograma kredita govorio i HDZ-ov Antun Galić, na što mu je uzvraćeno da je u 2014. otplaćeno 1.900.000 kuna glavnice i kamata kredita. Galić je ocijenio i da u prijedlogu ne vidi razvojne projekte, da je neizvršiv te da je rasprava o njemu ugušena, a da vijećnici pozicije u njoj uopće ne sudjeluju. Laburisti su podržali prijedlog reblanasa i proračuna za 2015. uz poruku Nikole Lelasa da je zadovoljan njegovim postupnim smanjivanjem te da je on u danim okolnostima.

Aktualni sat trajao je tek 20-ak minuta. Matkov je pitao za imenovanje novog direktora Univerzala.

– Ta je tvrtka servis građanima i imaju pravo znati zbog čega je došlo do naprasne smjene i koje su reference novog direktora - rekao je Matkov. Na to je Vinković odgovorio da kao gradonačelnik ima pravo tražiti veću efikasnost, a reference će dostaviti pismenim putem. Bilo je govora i o natječaju za zakup državne zemlje, sufinanciranju vozačkog ispita za maturante, gdje je Vinković Galiću rekao da od njih očekuje model po kome bi to trebalo ići. Vlatka Berc (SDP) postavila je pitanje vezano uz smanjenje cijene odvoza smeća, na što je Vinković rekao kako se obavljaju analize, no da cijena od 79 kuna nije za sve jedinstvena, napomenuvši kako se suvlasnici, odnosno općine, koriste uslugama drugih komunalnih poduzeća.S.Župan/M.Muškić

Nadam se da ćemo povući sredstva iz fondova, na čemu neki rade, a neki to stopiraju, branio je prijedlog Vinković

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike