Regija
CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Poplavljenima 7,3 milijuna kuna
Objavljeno 27. studenog, 2014.

GUNJA - Jučer je u dvorani Župe sv. Jakova apostola u Gunji održan sastanak ravnatelja dekanatskih Caritasa i župnika s poplavljenih župa. Sastanak je vodio vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nazočili su ravnatelji dekanatskih Caritasa donjomiholjačkog, vukovarskog, vinkovačkog, slavonsko-brodskog, valpovačkog, đakovačkog, baranjskog, osječkog i županjskog i župnici iz poplavljenih župa Zoran Aladić (Račinovci, Đurići, Drenovci), Josip Živić (Gunja), Marko Mikić (Posavski Podgajci i Rajevo Selo) i Vinko Dubravac (Strošinci).

- Kroz projekt Nadbiskupije 'Ljubav uvijek nađe put' želimo stalno biti na ovom poplavljenom području kako smo i obećali. Ovom akcijom podjele vaučera završavamo ovogodišnju pomoć poplavljenim područjima. Išli smo za tim da svaka obitelj dobije jedan dar u vrijednosti 4500 kuna jer su ljudi u anketi izrazili želju da mogu kupiti potreban građevni materijal, alat i potrepštine za uređenje doma. Najbolji ponuđač je bio Vinkoprom iz Vinkovaca, s kojim je sklopljen ugovor o sukcesivnom korištenju vaučera od 1. prosinca 2014., a akcija će trajati do 28. veljače 2015.”, rekao je Ivica Rebić.

Iza svih akcija stoji Nadbiskupija i nadbiskup, dr. Đuro Hranić i svakako hrvatski Caritas. Saznali smo da ovo područje neće ostati nezaštićeno i bit će pod stalnom brigom i pomoći Caritasa, pa će se akcija nastaviti i u 2015. godini nabavom životinja za rasplod. Caritas nema sredstava, zato će lobirati kod partnera i donatora, kao što je Caritas Graz i ostali iz inozemstva. Caritas planira u ovoj godini u pomoć uložiti 30 milijuna kuna ili ih je već uložio (bijela tehnika, zimnica, građevinski materijal i drugo). Caritas se skrbi i o unesrećenima s ovog područja u hotelu Borovo uz trošak od 700.000 kuna. Rebić je posebnu zahvalu izrekao za angažiranosti svećenika ovog područja jer su bili aktivni i kooperativni u praćenju projekata Caritasa kao i brojni donatori. Na učinjenom od strane Caritasa zahvalili su svećenici Josip Živić iz Gunje i Vinko Dubravac iz Strošinaca. Dobre vijesti jučer su stigle i iz HZZO-a. Kako je priopćeno, HZZO će otpisati dugovanja neplaćenih premija iz dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguranicima čije je prebivalište na područjima koja je u svibnju 2014. godine pogodila poplava. Dugovanja će biti otpisana zaključno s datumom 31. prosinca 2014. godine. S.Bogutovac

pomoć za 1600 obitelji

Korištenje vaučera predviđeno je za 1600 obitelji s područja Gunje, Posavskih Podgajaca, Rajeva Sela, Račinovaca, Strošinaca i Đurića, a vrijednost ove akcije je 7,3 milijuna kuna. Bit će omogućeno župljanima, ako se nisu prijavili za ovu akciju, da se jave svom župniku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

2

DOČECI NOVE GODINE BIT ĆE ORGANIZIRANI DILJEM BARANJE

Novu godinu slavit će na
trgovima, u restoranima...

3

STANOVNICI GRADSKE ČETVRTI VUKOVARA:

Ratne ruševine iz 1991. nagrđuju Borovo naselje