Regija
GRADNJA PODVOŽNJAKA

Do škole i trgovine više od sat
vremena obilazno, obrtnici bez klijenata
Objavljeno 28. studenog, 2014.
Preko pružnog prijelaza moći će se još nekoliko dana

SLAVONSKI BROD - Koliko god je u Slavonskom Brodu značajno otklanjanje prometnih čepova, zbog čega se, primjerice, u Osječkoj ulici nakon gotovo pola stoljeća krenulo u izgradnju podvožnjaka, stanari ulica neposredno uz gradilište, uz pružni prijelaz te u naseljima s desne i lijeve strane Osječke, trpe i negoduju.

- Jučer sam kćer dovezao do pruge, a onda smo oboje stali da oslušnemo ide li vlak da može prijeći na drugu stranu i nastaviti pješice do škole - kaže zabrinuti otac srednjoškolke koja je, dok nije počela gradnja podvožnjaka u Osječkoj, svakodnevno prelazila prugu na propisnom pružnom prijelazu. Taj će se prijelaz pješacima i biciklistima tolerirati još nekoliko dana, dok ne počne iskopavanje i betoniranje zidova budućeg podvožnjaka. Za okolne stanare, objašnjavaju investitori, bit će izgrađene pristupne ceste, ali se neće moći preko pružnog prijelaza. Dakle, do odredišta će se morati obilazno. A to je za stotine školaraca i onih koji odlaze liječniku, u trgovinu ili na tržnicu velik problem. Za obilazni put treba im više od sat vremena, a i fizički je to, posebice starijima, neprihvatljivo. Dok “na divlje” prelaze prugu, pitaju se kako da prije gradnje nije nađeno rješenje.

Član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković svjestan je problema i gužvi zbog gradilišta:

- No očekujemo i od građana strpljenje, a mi ćemo učiniti sve da u planiranim rokovima završimo radove - kaže Maljković.

Novom situacijom zbunjeni su i ogorčeni vlasnici obrta i lokala na trasi gradilišta. Vlasnici najstarijeg i trenutačno jedinog brodskog wellness centra Styl Valentina, Slavica i Zdravko Pavičić, žale se zbog nerazumijevanja Grada:

- U nezavidnom smo položaju jer ćemo godinu i pol biti manje dostupni klijentima, za koje se borimo trideset godina.

Jedini u široj regiji, naime, imaju wellness centar, u kojem je zaposleno sedam educiranih osoba.

- Ulagali smo u objekte, aparate, parking, odnose..., pa se nadam da će bar klijenti to cijeniti - kaže Slavica.

- Tražili smo od Grada privremeni zamjenski prostor, ali nismo ga mogli dobiti - dodaje Zdravko.

Neuspješno su, kažu, tražili da ih se oslobodi poreza, a nema ni mogućnosti da “zamrznu” tvrtku.

- Sva se davanja moraju plaćati ili zatvoriti firma, ali i to košta. Osim toga, svi zaposleni žive od tog posla - kaže Zdravko. Da bi opstali, moraju se sami snaći. Slavica je iznajmila novi prostor u Kumičićevoj ulici pa će kombinirati usluge.

- To mi je dodatno, neplansko, ulaganje i opterećenje u teška vremena - naglašava.

Posebno je otežavajuća činjenica to što dolaze blagdani, kada žene, ali sve više i muškarci, žele izgledati lijepo. No do wellness centra u Osječkoj još uvijek se može doći.

- Ako nas potpuno odsijeku i ako ne budu mogli doći automobilima, klijente ćemo donijeti na leđima... - kaže ipak optimistična Slavica, koja je u posao uložila desetljeća truda i upornosti, a, uz razna priznanja, prošle je godine primila i nagradu za inovativni pristup u turizmu.

Marija RADOŠEVIĆ
Salon vjenčanica već zatvoren

Obitelj Jukičić u Osječkoj već je zatvorila salon vjenčanica, a sada, kaže, gubi i na još ostalom “frizeraju”. “Za one koji su niže od rampe svakako je dobro što se rješava problem prijelaza, ali mi puno gubimo i to neće biti dobro”, zaključuje Anto Jukičić.

O pružnom prijelazu s HŽ-om

- Prijelaz preko pruge ne ovisi o nama, nego o HŽ-u, jer on regulira željeznički promet. Pregovaramo s njima o mogućnosti privremenog otvaranja prijelaza za pješake na Olivinoj, gdje se uglavnom prelazi “na divlje”. Hoćemo li u tome uspjeti, vidjet ćemo - kaže gradonačelnik Mirko Duspara, upozoravajući kako je svaki divlji prijelaz uvijek nesiguran.

U wellness centru, primjerice, za kruh zarađuje sedmero zaposlenih

Najčitanije iz rubrike