Kultura
DANI OTVORENIH VRATA HAZU I U VINKOVCIMA

Vinkovački Centar HAZU predstavio akademika Šišića i dva nova izdanja
Objavljeno 27. studenog, 2014.

VINKOVCI - Dani otvorenih vrata HAZU održani su četvrtu godinu zaredom, a od prve godine prigodni program priređuje i Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, koji u prigodi Dana svake godine predstavlja nekog od akademika koji je rođenjem ili na neki drugi način vezan uz Vinkovce. Ove godine Dani su bili posvećeni akademiku Ferdi Šišiću, rođenom u Vinkovcima prije 145 godina.

Program prvoga Dana otvorenih vrata posvećenih Šišiću obilježilo je otvaranje izložbe Šišićevih djela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci izdvojenih iz Memorijalne knjižnice Vanje Radauša, također vinkovačkog akademika. Centar HAZU, pak, toga su dana posjetili učenici vinkovačke OŠ Ivana Mažuranića koje je upraviteljica, dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica, upoznala sa znanstvenim radom Centra, koji ove godine obilježava 45 godina, te s izdavačkom djelatnošću Centra, a kroz prezentaciju koju je održala Ksenija Petričić predstavljeni su im svi akademici vezani uz Vinkovce. Nakon toga učenici su posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu i razgledali izložbu djela Ferde Šišića.

Drugoga dana program u prostoru Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima počeo je predstavljanjem vinkovačkih akademika te osvrtom na 45 godina rada Centra i izvješćem o aktivnostima od prošlogodišnjih do ovogodišnjih Dana, o čemu su govorili voditelj Centra, akademik Slavko Matić i upraviteljica, dr. sc. Anica Bilić. Potom je akademika Šišića kroz predavanje predstavila prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže, a program Dana otvorenih vrata HAZU 2014. završen je predstavljanjem dvaju novih vrijednih izdanja Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, o kojima su govorili akademik Slavko Matić, dr. sc. Anica Bilić i Darko Posarić. Predstavljeni su Zbornik radova "2011. - Međunarodna godina šuma" te Zbornik radova Okrugloga stola "Zemlja". (M.K.)

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente