Sport
PRIPREME ZA ZIMSKI PRIJELAZNI ROK U NK OSIJEK

Desni bekovi i krilni napadači bit će glavne osječke mete
Objavljeno 27. studenog, 2014.

Do kraja jesenskog dijela sezone ostala su još tri kola i zato se polako može početi raditi rekapitulacija polusezone.

Istina, “bijelo-plavi” još uvijek stignu popraviti konačni učinak, ali opet su propustili dosta prilika za bolji plasman. To samo pokazuje da je momčad potrebno dodatno osnažiti ako se želi izbjeći prošlosezonski scenarij, koji je donio napetosti do doslovce posljednjih minuta prvenstva. Jesenski dio sezone pokazao je neke manjkavosti u igračkom kadru “bijelo-plavih”. One se uglavnom tiču šireg izbora igrača jer je udarna postava “bijelo-plavih” sasvim pristojna, ali s ozljedama i kartonima stižu problemi.

- Gorući problemi su nam širina na desnom beku i krilnim pozicijama, a uvijek dobro dođe i poneki vezni igrač za ojačavanje konkurencije. To će biti naše glavne mete tijekom zimskog prijelaznog roka - kaže Tomislav Rukavina, trener nogometaša Osijeka.

Najveća od njih svakako je desni bek. Nikola Matas je vrlo dobar, ali i često izvan stroja zbog problema s nepredviljivim gljivicama koje mu napadaju stopala. I za njega Tomislav Rukavina jednostavno nema adekvatnu zamjenu. U tu svrhu doveden je Davor Špehar, ali on se pokazao boljim u veznom redu negoli na bočnoj poziciji i nema smisla čovjeka više mučiti.

Što se tiče krilnih pozicija otvorena je lijeva strana. Desna je u rukama Tomislava Šorše, koji je, bez obzira na određenu nekonkretnost u završnici akcija, ipak najjači adut za tu poziciju. Kada uhvati malo samopouzdanja za završnicu akcija, slika će biti još bolja. Problem je na lijevoj strani. Rukavina je na toj poziciji vrtio puno opcija u potrazi za pravim rješenjem. Prirodno bi ta strana trebala pripadati Antoniju Peroševiću, ali on se nakon oporavka od ozljede još traži, a bio je i neoprezan kada je protiv Zagreba zaradio crveni karton i dvije utakmice suspenzije, baš kad je dobio priliku zaigrati. Igrali su tamo i Škorić, Baraban, Glavaš, Mešanović, ali nitko od njih nije do kraja donio željene rezultate. Treba biti iskren i reći da je to i zbog toga što ni jednom od njih (osim možda Glavašu, nap.a.) to nije najprirodnija pozicija. I zato se traži specijalist za krilne pozicije.

Netko će pitati i što je s napadačima, koji ni ove jeseni nisu blistali.

- Njih ne trebamo, imamo dovoljno rješenja na tom mjestu, a s obzirom na to da igramo s jednim centralnim napadačem, nećemo ih gomilati - kaže Rukavina.

Onda ti koje ima trebaju proigrati. Učinak im je skroman. Josip Barišić tri pogotka (dva s bijele točke), Mešanović dva pogotka, Dugandžić ni jedan. Moglo bi i moralo bolje.

Međutim, treba uzeti u obzir još nešto. U Gradskom vrtu je ljetos dugo vladala neizvjenost tko će uopće biti trener u ovoj sezoni, a to je usporilo i slaganje momčadi, pa su posljednja pojačanja (Jamak) stizala u posljednjim satima prijelaznog roka.

- Vjerujem kako ćemo u proljeće biti bolji. Dugo je trajala neizvjesnost, ja sam dogovor o nastavku posla postigao dan prije početka priprema. Zato je sve malo kasnilo i slagali smo momčad duže nego što smo željeli - kaže Rukavina.

Ako se u zimu igrački kadar još malo ojača i kad svi zajedno prođu pripreme, valjda u proljeće “neće biti zime” za očuvanje prvoligaškog statusa.

Dalibor KELER

LIJEVA STRANA

RUKAVINA SE U PRVOM DIJELU SEZONE UGLAVNOM POKRIVAO IGRAČIMA KOJIMA LIJEVO KRILO NIJE PRIRODNA POZICIJA

Test kraj Drave

Nogometaši Osijeka jučer su odigrali prijateljski susret sa županijskim ligašem Elektrom, koji je završio pobjedom “bijelo-plavih” 5:2 (2:2). Međutim, mlada momčad „elektraša“, koju je s klupe vodio nekadašnji Osijekov prvotimac Marko Babić, stvorila je priličnih problema prvoligašu, posebno u prvom dijelu susreta, kada je nakon 15-ak minuta igre imala prednost od 2:0. Ipak, poslije je sve sjelo na svoje mjesto, bar rezultatski, ali trener Osijeka Tomislav Rukavina zasigurno će imati što reći momčadi koja je igrala u prvih 45 minuta. U njoj je bio dobar dio prvotimaca.(D.Kl.)

Osijek kažnjen s 5000, a Tolj s 2000 kuna

Disciplinski sudac Prve HNL Krešimir Vlajčvić izrekao je kazne za 16. kolo MAXtv Prve lige. Najviše se očekivala objava kazne za Hajduk zbog neodigranog derbija protiv Dinama na Maksimiru, no kazne još nema jer je Hajduk pozvan na očitovanje. No zato je Vlajčević “poslao čestitku” u Gradski vrt. NK Osijek mora platiti 5000 kuna jer su domaći navijači zapalili nekoliko baklji na tribini na utakmici Osijek - Istra 1961, a novčano je kažnjen i predsjednik “bijelo-plavih” Slobodan Tolj. Disciplinski sudac donio je odluku kojom je za opetovano neprimjereno komentiranje suđenja preko medija Tolj kažnjen s 2000 kuna. (I. Li.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike